Foto: Itar-Tass/Scanpix

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") arī plānojis iesaistīties Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) sarunās par pedagogu algu palielinājumu.

Premjers žurnālistiem ceturtdien pastāstīja, ka pedagogu algu palielinājuma jautājumu vairākkārt ir pārrunājis ar nozares ministru Robertu Ķīli, un "noteiktā sarunu stadijā es arī iesaistīšos, bet es ceru, ka šo situāciju izdosies atrisināt".

Dombrovskis uzskata, ka IZM priekšlikumi ir pamatoti arī no valsts budžeta viedokļa, taču pagaidām tiek apsvērti vairāki priekšlikumi un norit sarunas.

Jau vēstīts, ka LIZDA padomes sēdē nolēmusi – ja līdz maija beigām ar IZM neizdosies atrast kopīgu risinājumu pedagogu atalgojuma paaugstināšanai, arodbiedrība lems par iespējamām protesta formām.

Pieņemts arī lēmums pieprasīt tikšanos ar premjeru Dombrovski un finanšu ministru Andri Vilku ("Vienotība"), lai viņiem izskaidrotu LIZDA prasību un mēģinātu rast viņu atbalstu skolotāju algu palielināšanai.

Savukārt izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, reaģējot uz LIZDA pieņemto lēmumu, norādījis, ka tas neliecina par vēlmi konstruktīvi sadarboties.

LIZDA prasa valdībai jau no šā gada 1.septembra par 10% palielināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes, atbilstoši par 10% palielinot valsts budžeta mērķdotācijas pašvaldībām. Savukārt no 2013.gada 1.janvāra arodbiedrības aicina palielināt finansējumu pedagogu, tostarp akadēmiskā personāla un zinātnisko institūciju darbinieku, darba samaksai vēl par 10%.

Ķīlis solījis pedagogu zemākās algas paaugstināt un līdz jūnijam izstrādāt motivācijas sistēmu pedagogiem. Ministrijai esot iekšēji resursi šim mērķim, un tas ir reāli izdarāms no 1.septembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!