Foto: LETA
Premjers Valdis Dombrovskis (V) pagaidām nesteigsies vērtēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša atbilstību amatam, bet biroja šefa iecerēto reformu tomēr atcels.

Dombrovskis šonedēļ iepazinies ar Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurora Arvīda Kalniņa vadītās starpinstitūciju komisijas ziņojumu, kurā izvērtēts KNAB struktūras jaunais modelis un biroja priekšnieka rīcība, un nolēmis atcelt Vilnīša rīkojumu par biroja reformu, portālu "Delfi" informēja premjera pārstāve Līga Krapāne.

Taču, tā kā KNAB reformu un Vilnīša rīcību turpina pārbaudīt prokuratūra, premjers pagaidām atturas lemt "par komisijas izveidi KNAB priekšnieka atbilstības amatam vērtēšanai".

Dombrovskis iepriekš pieļāva iespēju atbrīvot Vilnīti no KNAB vadītāja amata, ja konflikts turpināsies un nebūs uzlabojumu biroja darbā.

Premjers arī uzskata, ka būtu jāsakārto normatīvā bāze "attiecībā uz KNAB priekšnieka disciplināratbildību". Ņemot vērā KNAB īpašo statusu un nozīmi, "jautājumiem par KNAB tiesisko regulējumu jābūt arī Saeimas darba kārtībā", uzskata premjers.

Jau ziņots, ka aprīlī Vilnītis ieviesa izmaiņas KNAB struktūrā, nolemjot veidot operatīvo darbinieku grupu, kas strādā tiešā viņa pakļautībā, nevis viņa vietnieces Jutas Strīķes pārraudzībā, kā tas bija iepriekš. Vilnītis vēlējās ar jauno struktūru paplašināt KNAB darbu reģionos, savukārt viņa vietnieki Strīķe un Alvis Vilks pauda bažas, ka KNAB šefs grib palielināt savu ietekmi un mazināt biroja kapacitāti. Ar to aizsākās KNAB šefa un vietnieku konflikts, kurā vēlāk iesaistījās arī liela daļa biroja darbinieku.

Vēlāk vasarā premjers uzdeva Vilnītim atcelt reformu, norādot, ka tā paredz nelietderīgu funkciju dublēšanu, bet Vilnītis to darīt nevēlējās. Vilnīša iecerēto reformu izvērtēja pēc Nacionālās drošības padomes iniciatīvas izveidota komisija, kura secināja: lai gan kopumā Vilnīša uzsāktās reformas, veidojot reģionālās struktūrvienības, bijušas tiesiskas un lietderīgas, tomēr ne visi lēmumi bijuši līdz galam pārdomāti, tāpēc izmaiņas birojā būtu jāturpina.

Taču konflikts turpinājās un novembra vidū pēc sarunas ar KNAB vadību premjers uzdeva KNAB reformas izvērtēšanas starpinstitūciju komisijai analizēt Vilnīša rīcības atbilstību labas pārvaldes principiem, kā arī tās tiesiskos aspektus.

Konflikts KNAB ir arī Ģenerālprokuratūras uzmanības lokā – biroja darbinieki lūguši izvērtēt vairākus desmitus iespējamo pārkāpumu Vilnīša darbā, savukārt KNAB šefs apstrīdējis vairākus premjera lēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!