Foto: AFI
Premjers Valdis Dombrovskis (V) cer uz opozīcijas atbalstu fiskālās disciplīnas nostiprināšanai Satversmē, jo, viņaprāt šo principu iekļaušana konstitūcijā ir svarīga neatkarīgi no tā, vai partija atrodas pozīcijā, vai opozīcijā.

Šādu viedokli premjers trešdien pauda žurnālistiem, komentējot otrdien valdībā atbalstīto Fiskālās disciplīnas likuma projektu un ar to saistītos Satversmes grozījumus, kuru apstiprināšanai būs nepieciešams vismaz 67 deputātu atbalsts, bet pašlaik valdošajai koalīcijai ir 56 deputātu balsis.

Dombrovskis atzina, ka ar opozīciju par šo jautājumu būs jārunā, taču atbalsts esot atkarīgs no tā, vai opozīcija vēlas konstruktīvi strādāt, vai nē.

Pēc premjera domām, fiskālās disciplīnas principus jānostiprina Satversmē, lai neatkarīgi no tā, kādi politiskie spēki ir pie varas, "mēs neatkārtotu kļūdas, ko esam pieļāvuši iepriekš".

Dombrovskis norādīja, ka Fiskālās disciplīnas likumprojektā paredzētie principi - izaugsmes laikā budžeta pārpalikumu uzkrāt, lai palīdzētu ekonomikai lejupslīdes laikā - ir pamatlietas, kas "diemžēl ir ignorētas "trekno gadu" laikā"

Jau ziņots, ka valdība iecerējusi Satversmē noteikt Saeimas atbildību par taupīgu budžetu un uzkrājumu veidošanu valsts attīstībai un finanšu stabilitātei, paredz Ministru kabinetā otrdien atbalstītie grozījumi Satversmē, kuriem gan jāgūst arī parlamenta atbalsts. Tāpat valdība otrdien atbalstīja Fiskālās disciplīnas likuma projektu, kas ierobežos budžeta izdevumu pieaugumu.

Satversmē plānots noteikt, ka "Saeima ir atbildīga par taupīgu budžetu un uzkrājumu izveidošanu valsts attīstībai un finanšu stabilitātei". Grozījumi paredz, ka Saeima tāpat kā līdz šim katru gadu pirms saimnieciskā gada sākuma lemj par valsts ienākumu un izdevumu budžetu, taču atšķirībā no pašreizējās Satversmes panta redakcijas parlaments to darītu "vairāku gadu budžeta plāna ietvaros".

Satversmē arī iecerēts noteikt, ka budžeta projektu Saeimai tāpat kā līdz šim iesniedz Ministru kabinets, taču jaunajā redakcijā būs uzsvērts, ka valdība "kārto valsts finanšu lietas sabalansēti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!