Foto: F64
Premjers Valdis Dombrovskis (V) noraida pārmetumus valdībai par to, ka šī gada budžeta papildu konsolidācijas pasākumi izskatīti sēdes slēgtajā daļā, norādot, ka tas esot "parastais formāts". Savukārt Finanšu ministrijas dokumentos pausto, ka slepenība nepieciešama, lai vairītos no negatīvās rezonanses sabiedrībā, sauc par "komunikācijas kļūdu".

Dombrovskis trešdien žurnālistiem sacīja, ka, iespējams, būs jāizsaka FM aizrādījums par komunikācijas stilu, jo, strādājot pie budžeta, ierastais formāts ir, ka koalīcija un valdība par to lemj slēgtās sēdēs, bet uzreiz pēc tam lēmumus atklāj sabiedrībai.

Dombrovskis atzina, ka nereti valdības sēdes slēgtajā daļā piedalās arī sociāli partneri, kuri gan otrdien nebija klāt, kad valdība lēma par budžeta konsolidāciju.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā budžeta konsolidācijas informatīvā ziņojuma pavadvēstulē bija norādīts, ka valdība par šī gada valsts budžeta papildu konsolidācijas pasākumiem vienojusies lemt slepeni, " lai neizraisītu negatīvu rezonansi sabiedrībā".

FM norādīja, ka, "ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī, konkrētā jautājuma svarīgumu un, lai neizraisītu negatīvu rezonansi sabiedrībā, informācija ir klasificēta līdz MK lēmuma pieņemšanai par kvalificēta statusa atcelšanu". FM prasa informāciju valdības sēžu dokumentu "e-portfelī" ievietot tikai MK sēdes dalībniekiem un skatīt jautājumu valdības slēgtajā daļā.

Valdība otrdien vienojusies par šī gada budžeta papildu 50 miljonu latu konsolidācijas pasākumiem, par kuriem saņemtas "pozitīvas indikācijas" no starptautiskajiem aizdevējiem, un jau martā Latvijā varētu ierasties aizdevēju misija. Konsolidācija galvenokārt notiks uz nodokļu palielināšanas rēķina, tai skaitā atceļot samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi dabasgāzei mājsaimniecībām, bet valsts pārvaldes izdevumu "apcirpšana" arī šoreiz būs mazāka nekā sākotnēji rosināja Finanšu ministrija (FM).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!