Foto: AFI
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), lai izvairītos no iespējama interešu konflikta, lēmis norobežoties no uzsāktās valsts AS "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" (Hipotēku bankas) komercdaļas pārdošanas procesa, par to žurnālistiem preses konferencē paziņoja premjers.

Otrdien preses konferencē lūgts sniegt plašāku informāciju par valdības sēdē vērtēto Hipotēku bankas komercdaļas pārdošanas stratēģijas īstenošanu, Dombrovskis sacīja, ka valdība uzklausījusi Finanšu ministrijas un pārdošanas procesā piesaistītā finanšu konsultanta "SEB Enskilda" sniegto informāciju par līdz šim paveikto bankas komercdaļas pārdošanā.

Premjers atturējās sniegt savu viedokli jautājumā, vai Hipotēku bankas komercdaļa ir jāpārdod iespējami ātri. "Te es gribētu teikt, par ko no savas puses esmu informējis arī Ministru kabinetu, ka es šī jautājuma izskatīšanā nepiedalos," teica premjers.

Dombrovskis skaidroja, ka ir uzsākta bankas komercdaļas pārdošanas stratēģijas praktiskā ieviešana un likumā par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā noteiktā dēļ viņš lēmis norobežoties no lēmumu pieņemšanas šai procesā. Līdz ar to visi lēmumi valdībā attiecībā uz Hipotēku bankas komercdaļas pārdošanu tiks pieņemti bez premjera iesaistes un līdzdalības.

Interešu konflikta novēršanas likumā teikts, ka valsts amatpersona atsakās no tās amata pienākumu veikšanas vai valsts amatpersonas amata savienošanas visos gadījumos, kad ētisku apsvērumu dēļ varētu tikt apšaubīta tās darbības objektivitāte un neitralitāte.

Mediji iepriekš ziņoja, ka darījums ar Hipotēku banku tieši skars arī premjeru Dombrovski. Viņa sievas Ārijas Dombrovskas un premjera juridiskās padomnieces Sandras Bukanes vīra uz pusēm piederošajai kompānijai SIA "Land Development" Hipotēku bankā ir 1,1 miljonu latu liels kredīts, kas ņemts rindu māju projekta būvniecībai. Krīzes laikā mājas pārdot neizdevās un nu projekts ir iesaldēts.

Iepriekš tas premjeram neesot bijis šķērslis lemt par Hipotēkas bankas sadali un sievas biznesa saistības neesot bijušas par pamatu, lai viņš sevi no lēmuma pieņemšanas atstatītu, novembrī vēstīja raidījums "Nekā personīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!