Tautas partija (TP) un partija "Jaunais laiks" (JL) ir labējās partijas un nav loģiski, ka viena veido valdību, bet otra strādās opozīcijā, šodien "Ekonomistu apvienības 2010" organizētajā konferencē atzina Ministru prezidents un savienības "Latvijas ceļš" (LC) priekšsēdētājs Andris Bērziņš.
"Tā ir bumba ar laika degli, kas var sagraut šo valdību, tāpat kā sagrāva [Viļa] Krištopana kunga veidoto Ministru kabinetu," uzsvēra premjers.

Kā konferencē "Kā labējo partiju uzvara 8.Saeimas vēlēšanās nodrošinās stabilas valsts finanses, Latvijas intereses Eiropā un iedzīvotāju labklājības pieaugumu" atzina Bērziņš, šobrīd Latvijā labējās partijas ir sadrumstalotas, viņu vidū pastāv "neuzticība, veci aizvainojumi, personiski pāri darījumi". "Turklāt nešķiet, ka neuzticība mazinās, drīzāk pretēji - parādās jauni aizvainojumi, jauna atsvešināšanās," sacīja Ministru prezidents.

Vērtējot LC neveiksmes 8.Saeimas vēlēšanās, Bērziņš atgādināja, ka cilvēki mēdz balsot arī par politiķiem, kas sola neizpildāmas lietas. Bieži pilsoņi novēršas no pragmatiķiem, kas ir pārāk prognozējami un garlaicīgi.

Premjers atgādināja Lielbritānijas piemēru, kur 1997.gadā britu konservatīvie spēki cieta sakāvi laikā, kad ekonomikā valdīja augšupeja.

Kā atzina premjers, pretēji ekonomistu atzinumiem, starptautisko institūciju vērtējumiem, Latvijas vēlētāji nenoticēja Latvijas ekonomiskajiem sasniegumiem. Ministru prezidents uzsvēra, ka cilvēki grib iegūt vēl vairāk un tos uzlabojumus, kurus sajūt, par tādiem nemaz neuzskata. "Turklāt viņi redz, ka citi dzīvo krietni labāk, kas rada sarūgtinājumu un vēlēšanos noliegt sasniegto," vēlētāju izvēli vērtēja Bērziņš.

Premjers pauda viedokli, ka 8.Saeimas vēlēšanās bija daudz tā saukto protesta vēlētāju, kas bija gatavi balsot vienalga par ko, galvenais - tikai par kaut ko jaunu. LC vadītājs, atgādinot par vēlēšanu uzvarētāju priekšvēlēšanu kampaņu, prognozēja, ka tagad pret jauno valdību opozīcija izmantos tās pašas metodes, tai skaitā emocionālas un neargumentētas.

"Šajās vēlēšanās labējās partijas neguva uzvaru pār kreisajām, labējā politika neuzvarēja kreiso politiku. Šajās vēlēšanās jauno partiju solījumi veikt kaut ko jaunu, nebijušu guva pārsvaru pār tradicionālo politiku," sacīja Bērziņš.

Kā atzina LC priekšsēdētājs, socioloģiskie pētījumi jau gada sākumā liecināja, ka daudzi vēlētāji nesaskatīja nekādas būtiskas atšķirības starp LC, TP un apvienību "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Rezultātā šo vēlētāju balsis ieguvusi tā partija, kurai bija masīvāka kampaņa - TP. Savukārt LC priekšvēlēšanu kampaņa bijusi "vāja, slikti organizēta, bez radošām idejām". "Un par to mēs varam vainot tikai sevi," paškritisks bija Bērziņš.

Ministru prezidents norādīja, ka vēlēšanu rezultātus ietekmējusi arī tā saucamā "skrejlapu lieta". Bērziņš solīja, ka cilvēkiem, kas no LC tajā bija iesaistīti, nebūs vietas partijā.

"Kas attiecas uz LC, tad partija ir gatava strādāt, mēs veiksim tās sakārtošanu, virzīsim jaunus, spējīgus līderus. Tikai no partijas biedriem ir atkarīgs, vai vecākā labējā partija pēc neatkarības atjaunošanas spēs darboties ārpus parlamenta, izturēt un atgriezties ar jaunām idejām," rezumēja LC priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!