Foto: F64

Jautājums par Otrā pasaules kara dalībnieku statusu nav valdības kompetencē, tāpēc par to būs jālemj Saeimai, otrdien pēc sadarbības padomes sanāksmes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" rosināja lemt par to, lai regulējums par Otrā pasaules kara dalībnieku statusu" Saeimā būtu izskatīts un varētu stāties spēkā 2017. gada 1. jūnijā.

Kučinskis uzsvēra, ka šis jautājums ir Saeimas dienas kārtībā un tas nav valdības jautājums. "Lai eksperti diskutē Saeimā un vienojas," piebilda premjers.

Saeima pērn jūnijā pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu par Otrā pasaules kara dalībnieku statusu. Minētā likumprojekta mērķis ir novērtēt to Latvijas pilsoņu nopelnus, kuri Otrā pasaules kara laikā regulāro militāro vienību sastāvā piedalījās bruņotā cīņā pret komunistiskā vai nacistiskā totalitārā režīma militārajiem formējumiem, piešķirot tiem oficiālu Otrā pasaules kara dalībnieku statusu ar līdzīgām tiesībām, kādas jau tiek nodrošinātas nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, izņemot ikmēneša pabalstu.

Grozījumi paredz, ka Otrā pasaules kara dalībniekiem tiek izsniegta noteikta parauga apliecība un krūšu nozīme. Bija iecerēts, ka no 2017. gada pašvaldības būs tiesīgas lemt par sociālo garantiju noteikšanu Otrā pasaules kara dalībniekiem un atbilstoši savam budžetam piešķirt viņiem atvieglojumus pašvaldību nodevu maksāšanā vai pakalpojumu saņemšanā.

Toreiz atbalstu šai iecerei bija pauduši koalīcijas politiskie spēki, bet bija paredzēts veikt labojumus šajā likumprojektā uz otro lasījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!