Foto: LETA

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) birojs opozīcijas partijas "Progresīvie" jautājumu par starptautisko sankciju uzraudzību deleģē ministrijām, kuras savas atbildes šajā jautājumā jau ir sniegušas.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka "Progresīvie" pagājušajā nedēļā nosūtīja jautājumu Ministru prezidentam, lūdzot skaidrot, kuras valsts institūcijas pienākums ir izvērtēt iespējamus sankciju pārkāpumus, Ogres mēram Egilam Helmanim (NA) tiekoties ar Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļauto, Putinam pietuvināto Krievijas uzņēmēju Pjotru Avenu un rosinot Ogres muzejā rīkot Avena īpašumā esošo porcelāna kolekcijas izstādi.

"Progresīvie" jau iepriekš vērsās Ārlietu ministrijā (ĀM) un Iekšlietu ministrijā (IeM) lūdzot skaidrot situāciju.

ĀM atbildēja, ka ES noteiktās un Latvijas nacionālās sankcijas ir jāievēro un jāizpilda visām personām. Tāpat ministrija norādīja, ka ir aizliegts tieši vai netieši sankciju subjektam vai tā labā darīt pieejamus līdzekļus un saimnieciskos resursus. Ministrijā informēja, ka par noteikto sankciju pārkāpšanu personai var iestāties Krimināllikumā noteiktā kriminālatbildība, bet šādus iespējamos pārkāpumus vērtēt atbilstoši Sankciju likumam ir Valsts drošības dienesta (VDD) kompetence.

Savukārt IeM atbildēja, ka, atbilstoši Sankciju likumam, ministrija neietilpst kompetento institūciju lokā, kuras veic darbības, kas nepieciešamas, lai nodrošinātu starptautisko un nacionālo sankciju izpildi, un tā neveic arī sankciju izpildes uzraudzību.

Tāpat IeM atbildes vēstulē norāda, ka, atbilstoši Kriminālprocesa likuma tiesiskajam regulējumam ne iekšlietu ministram kā amatpersonai, ne IeM kā iestādei nav piešķirtas pilnvaras veikt kriminālprocesuālās darbības.

Ņemot vērā šīs atbildes, "Progresīvie" nosūtīja vēstuli Kariņam, lūdzot skaidrot, kurai no Latvijas valsts institūcijām ir pienākums izvērtēt iespējamus sankciju pārkāpumus un kuras institūcijas kompetencē ir izvērtē starptautisko un nacionālo sankciju izpildi.

Kariņa biroja atbildē "Progresīvajiem" teikts, ka premjers ir deleģējis IeM sadarbībā ar ĀM sagatavot un iesniegt atbildi uz opozīcijas partijas jautājumiem.

Jau ziņots, ka Ogres vēstures un mākslas muzejā atcēla februārī plānoto Avena porcelāna privātkolekcijas izstādi.

Helmanis sociālajos medijos rakstīja: "Pret Pjotru Avenu ir sankcijas noteikusi ES, bet ne ASV. Es, protams, nezinu globālās spēles aizkulises, bet ASV lēmumi man šķiet Latvijas drošībai daudz būtiskāki un vērā ņemamāki. Es zinu arī to, ka Pjotrs Avens ir palīdzējis ukraiņiem, nosodījis Krievijas agresiju un izteicis gatavību savus līdzekļus ieguldīt Ukrainas un Latvijas izaugsmē."

TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka Avens 2022. gada decembrī uzturējies Latvijā un savā īpašumā ticies ar Helmani, bet Ogres mērs šo tikšanos raidījumam noliedza. Vēlāk Helmanis gan esot sazinājies ar raidījuma veidotājiem, apgalvojot, ka iepriekš notikušajā intervijā viņš esot pārpratis jautājumu.

Vēlāk Latvijas Televīzijas raidījumā "1:1" Helmanis atvainojās visiem Latvijas iedzīvotājiem un raidījuma "Nekā personīga" skatītājiem. Politiķis skaidroja, ka bijis emocionāli noguris, jo masu mediji jau divas nedēļas viņu "grilē un uzdod šos jautājums", turklāt, kad par Avena kolekcijas izstādi interesējies iepriekšminētais raidījums, viņam jau bijušas vairākas filmēšanas, un šī emocionālā noguruma dēļ viņš pieļāvis kļūdu – pārpratis TV3 raidījuma žurnālistu jautājumu.

"Es nevēlējos nevienu maldināt," teica Helmanis. Uz raidījuma vadītāja Guntara Rēdera jautājumu: "Samelojāt?", Helmanis atbildēja, sakot: "Es pieļāvu kļūdu".

Politoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras docētāja Lelde Metla-Rozentāle raidījumā "Spried ar Delfi" iepriekš norādīja, ka Avena porcelāna kolekcijas izstāde ir klasisks "maigās varas" instruments.

"Protams, ka Avena kungs jūtas neērti ar sev piemērotām sankcijām, ar pilsonības apšaubīšanu, tādēļ viņam vajag darīt visu, lai radītu priekšstatu, ka viņš nav tik slikts, kā par viņu kāds domā," pauda Metla-Rozentāle.

"Lūk, viņš kolekcionē latviešu mākslinieku radītus traukus, un tāpēc mums vajadzētu viņu mīlēt nedaudz vairāk, jo tie trauki taču pie viņa glabājas – mākslas vērtības. Diezgan skumji ir tas, ka uz šādu klasisku gājienu iekrīt lielas pašvaldības vadītājs, kuram, iespējams, Avena kungs ir draugs vai labs paziņa," secināja Metla-Rozentāle.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars iepriekš pavēstīja, ka Ogres vadības un Ogres Vēstures un mākslas muzeja strīds ir jāuztver kā politisks, kas sāciet pirms gadījuma ar Avena kolekcijas izstādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!