Premjers Andris Šķēle Krievijas izplatīto paziņojumu, kurā tā protestē pret sarkanā partizāna Vasīlija Kononova notiesāšanu, vērtē kā neadekvātu, jo nevar palikt nesodīti atsevišķa indivīda noziegumi pret civilpersonām.
Šādu viedokli otrdien pēc iknedēļas tikšanās ar valdības frakciju vadītājiem Šķēle pauda žurnālistiem.

Viņš norādīja, ka visa pasaule neaizmirsīs krievu nācijas lielo ieguldījumu cīņā ar fašismu. Tomēr tas nevar būt pamats, lai atsevišķu antifašistu noziegumus pret mierīgiem iedzīvotājiem atstātu bez ievērības.

BNS jau ziņoja, ka Maskava pirmdien nosodīja sarkanajam partizānam Vasīlijam Kononovam pasludināto spriedumu, pēc kura bijušajam cīnītājam par padomju varu cietumā būs jāpavada seši gadi.

Krievijas Ārlietu ministrija paziņojusi - šim gadījumam "pasaules praksē nav precedenta: cilvēks ir notiesāts par cīņu ar fašismu".

Krievija uzsvērusi, ka notikusī prāva šķiet zaimojoša, ņemot vērā, ka Latvijas tiesībaizsardzības sistēma ir pasīva pret kolaboracionistiem, kas ir iejaukti nacistiskajos noziegumos. Piemēram, Latvijas varas iestādes nesteidzas sākt prāvu pret nacistisko noziedznieku, "Arāja komandas" dalībnieku Konrādu Kalēju.

"Latvijas tiesa, izmantojot faktisko varas iestāžu atbalstu, ir metusi izaicinājumu visiem, kas savulaik karojuši antihitleriskās koalīcijas pusē, tā demonstrējot, ka tai pilnīgi nav cieņas pret Nirnbergas tribunāla burtu un garu," teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!