Foto: AFI

Tiesas lēmums atcelt "Latvenergo" elektrības tarifus ir precedents, kam var sekot citas prasības atcelt Sabiedrisko pakalpojumu un regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātos tarifus, otrdien Latvijas Radio sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Valdības vadītājs gan atkārtoti uzvsēra, ka ir jāsagaida Ekonomikas ministrijas un SPRK atzinumi, lai vērtētu turpmāko rīcību.

Dombrovskis arī norādīja, ka regulators savos lēmumos ir neatkarīga iestāde un valdība to nevar ietekmēt. Tomēr esot svarīgi, lai regulators kritiski vērtētu tarifu pieprasījumus un analizētu to ekonomisko pamatojumu.

Prmjers pats gan neesot izjutis "Latvenergo" diferencēto tarifu, jo elektrības patēriņš iekļāvies pamata tarifā.

Jau vēstīts, ka Administratīvā apgabaltiesa pirmdien apmierināja vairāku fizisku un juridisku personu sūdzības par "Latvenergo" tarifu akceptēšanu 2011.gada februārī.

Tiesa pirmdien atcēla Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) 2011.gada 16.februāra lēmumu Nr.40, informēja apgabaltiesas priekšsēdētājas sekretāre Santa Kalnmale.

Pērn apgabaltiesa vienā lietā apvienoja 34 pieteikumus, kuros apstrīdēts SPRK 2011.gada 16.februāra lēmuma Nr.40 tiesiskums un lūgts to atcelt.

Pieteikumus par minētā SPRK lēmuma atcelšanu bija iesnieguši Rita Strode, Kaspars Ozoliņš, Aldis Pauliņš, Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācija, Jeļena Rudņicka, Gunārs Pļavnieks, Inese Mora, Irina Trumpele, Jeļena Girucka, Milda Andermane, Klavdija Baškirova, Tamāra Surkova, Dzintra Savicka, Lidija Uļjāne, Aleksandrs Fadejevs, Laura Baroli, Gunta Gračinska, Vija Streiča, Aldis Bērziņš, Regīna Migla, Mirdza Zāģere, Tekla Žabova, Māra Viktorija Zilgalve, Armands Agrums, Maija Stefane, Mihails Kočetkovs, Voicehs Teivāns, Ieva Margarita Ozola, Sarmīte Janfelde, Eduards Ikvilds, Pēteris Vilks, Ilmārs Poikāns, SIA "Sātiņi-S" un Evija Cera.

"Latvenergo" elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas kārtība patlaban ir stājusies spēkā. Tarifus izvērtēja regulators, kurš atzina, ka nav pamata tos noraidīt.

Lielāki elektroenerģijas tarifi tiek piemēroti tām mājsaimniecībām, kuras gada laikā patērē vairāk elektroenerģijas. Proti, par pirmajām 1200 kilovatstundām visiem jāmaksā iepriekšējais tarifs - 8,25 santīmi par kilovatstundu, bet, kad šis limits tiek pārsniegts, par katru nākamo kilovatstundu jāmaksā 10,74 santīmi.

Tādējādi "Latvenergo" tarifi neatstāj negatīvu ietekmi uz tādu mājsaimniecību budžetiem, kurās vidēji mēnesī tiek iztērētas ne vairāk kā 100 kilovatstundas elektroenerģijas. Pārējiem par elektrību gada griezumā jāmaksā vairāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!