Foto: LETA

Gadījumā, ja Iekšlietu ministrija (IeM) nolems lauzt līgumu ar uzņēmumu "Vitronic" par fotoradaru uzstādīšanu, IeM būs jānāk ar priekšlikumiem, kā nodrošināt fotoradaru klātbūtni uz ceļiem, žurnālistiem otrdien sacīja valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (V).

Politiķis uzsvēra, ka ministrijai būs jānosaka skaidri kritēriji, kā šie fotoradari tiks izvietoti un kādas funkcijas satiksmes drošības uzlabošanai tiem jāveic.

Viņaprāt, saistībā ar fotoradaru izvietošanu nav problēmas ar līguma nosacījumiem. "Manuprāt, valstij šie līguma nosacījumi ir pietiekami izdevīgi. Es nezinu, kādas ir problēmas. Varbūt uzņēmējam tie nav pietiekami izdevīgi, ja uzņēmējs nav spējīgs šīs savas saistības savlaicīgi pildīt, vai arī tur ir kādas citas problēmas," teica premjers.

Dombrovskis uzsvēra, ka uzņēmumam ierosinātais tiesiskās aizsardzības process neko nemaina - jebkurā gadījumā "Vitronic" ir jānāk klajā ar priekšlikumiem, kā tas pildīs savas saistības, jo pretējā gadījumā IeM būs jālemj par līguma laušanu.

Jau ziņots, ka ņemot vērā radušos situāciju ar kreditoriem un "Vitronic Baltica un partneri" finansiālās grūtības, 26.jūlijā tiesā ir iesniegts pieteikums par tiesiskās aizsardzības procesa lietas ierosināšanu.

"Vitronic Baltica un partneri" ir pārliecināta, ka likumā paredzētā aizsardzība sniegs iespēju sekmīgi sakārtot attiecības ar kreditoriem un pabeigt sabiedrībai nozīmīgo publiskās un privātās partnerības projektu, kas kalpos par vērtīgu piemēru turpmākajiem sociāli nozīmīgiem publiskās un privātās partnerības projektiem Latvijā.

"Vitronic Baltica un partneri" paziņojumā presei teikts, ka fotoradaru ieviešanas projekts ir viens no pirmajiem publiskās un privātās partnerības projektiem Latvijā, kura mērķis ir plānotas valsts politikas īstenošana satiksmes drošības uzlabošanā. "Vitronic Baltica un partneri" ir izpildītājs valsts institūciju deleģētām funkcijām, uzņemoties arī papildu apgrūtinājumus, "kas iepriekš nav apzināti kā riski un kuros nav jūtams valsts institūciju un mediju atbalsts un izpratne".

Uzņēmums noraida pēdējā laikā publiskajā telpā izskanējušos pārmetumus par fotoradaru ieviešanu un aicina visas iesaistītās institūcijas kopīgi meklēt risinājumu. "Vtronic Baltica un partneri" arī apliecina "savu ieinteresētību pabeigt sabiedrībai nozīmīgo projektu".

Tiek atzīts, ka visi radari vēl nav uzstādīti, tomēr līguma neizpildei ir objektīvs pamatojums un tā nav "Vitronic Baltica un partneri" apzināta rīcība.

Valsts policijas vadība ir izteikusies par plānu lauzt sadarbības līgumu ar privāto partneri "Vitronic Baltica un partneri", kas savlaicīgi nav spējis izpildīt līguma saistības uz Latvijas ceļiem uzstādīt 160 stacionāros fotoradarus.

Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) uzskata, ka vēl ir pāragri runāt, ka līgums ar "Vitronic" tiks lauzts, jo uzņēmumam ir dots laiks, lai sniegtu savus paskaidrojumus un priekšlikumus situācijas risināšanai. Kozlovskis atzina, ka nav šaubu, ka tuvāko nedēļu laikā uzņēmums līguma saistības nevar izpildīt, bet esot jāsaprot, vai tas vispār ir spējīgs tās jebkad izpildīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!