Ministru prezidents Andris Bērziņš uzdos Finansu ministrijai pārbaudīt Rīgas domes vairāk nekā miljonu ASV dolāru vērtas datortehnikas iegādi no firmas "DAN Communications" (DAN C) bez konkursa, kā arī lūgs "Latvijas Ceļa" Rīgas domes frakcijas vadītāju Aiju Poču iepazīties ar minēto pasūtījumu. To premjers ceturtdien solīja intervijā Latvijas Radio.
"Ja tas tā ir, .. tad tas ir ļoti rupjš pārkāpums," pauda Bērziņš, norādot, ka ir jāizvērtē, vai šis pirkums atbilst likumam par preču iegādi valsts un pašvaldību vajadzībām. "Uzmanīgi jāskatās, vai bijis konkurss, kā komisija atlasījusi pretendentus, kādēļ vinnējis konkrētais piegādātājs," norādīja premjers.

Domes Finansu departamenta vadītājs Raimonds Krūmiņš pastāstīja, ka viena pretendenta konkurss izsludināts atbilstoši likumam, jo firma "DAN C" ir vienīgais un ekskluzīvais iegādātās datortehnikas izplatītājs Latvijā. Šādos gadījumos atbilstoši likumam varot izsludināt viena pretendenta konkursu.

Krūmiņš arī uzsvēra, ka pirms konkursa izsludināšanas dome to saskaņojusi ar Finansu ministriju, kura pret viena pretendenta konkursa rīkošanu neesot iebildusi, tikai norādījusi, ka domei būtu jāizvērtē šādu konkursu rīkošanas turpmākā prakse, jo piegādes summa esot pārāk liela.

Savukārt Finansu departaments iepriekš skaidroja, ka par piegādēm izsludināts viena pretendenta konkurss, jo domē jau bijušas minētās firmas iekārtas un šādos gadījumos likums atļaujot iegādāties iekārtas no iepriekšējā piegādātāja, neizsludinot konkursu ar vairākiem pretendentiem.

Arī Rīgas mērs Gundars Bojārs ceturtdien uzdevis Krūmiņam sniegt paskaidrojumus par minēto pirkumu. Apturēti arī visi maksājumi par datortehnikas iegādi. Finansu ministrijas mājas lapā atrodamā informācija liecina, ka "DAN C" jūnijā uzvarējusi sešos viena pretendenta konkursos par datortehnikas piegādi, kas nepieciešama Rīgas domes multiservisa tīkla modernizācijai.

Atbilstoši konkursiem firmai jāpiegādā domei komutatori, jāizveido tīkla savienošanas kanāli un komunikāciju mezgli, kā arī jāveic domes balss un datu pārraides tīkla modernizācija un paplašināšana. Projekta kopējās izmaksas ir vairāk nekā 600 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!