Premjers Valdis Dombrovskis (JL) ir pārliecināts, ka Saeima ceturtdien apstiprinās reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministres amatā Dagniju Staķi (ZZS) un veselības ministra amatā Didzi Gavaru.

"Domāju, ka šiem kandidātiem izdosies nodrošināt Saeimas vairākumu," teica premjers. Uz norādījumu, ka potenciālo ministru apstiprināšanai būs nepieciešams arī opozīcijas atbalsts, premjers atteica, ka "ar opozīciju strādājam", un atkārtoti pauda pārliecību, ka Staķe un Gavars valdībā būs.

Savukārt Staķe pēc tikšanās ar opozīcijā esošo Tautas partiju žurnālistiem pauda, ka šīs frakcijas atbalsts viņai vēl nav solīts, jo par ministra amatu kandidātiem trešdienas vakarā vēl lems TP valde.

TP priekšsēdētājs Andris Šķēle pēc TP frakcijas sēdes paziņoja, ka gala lēmumu partija pieņems ceturtdien no rīta, taču šobrīd tā sliecas neatbalstīt pašreizējos ministru amatu kandidātus.

Viņš norādīja, ka Staķe pārstāv politisko spēku, kas iestājies pret reģionālo reformu, un TP nav guvusi pārliecību, ka viņas nostāja būtu savādāka. Tāpēc TP nav pārliecības par viņas piemērotību reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministres amatam.

Savukārt Gavaru TP ciena kā privātā medicīnas uzņēmuma līdzīpašnieku, tomēr nevar atbalstīt ministra amatā, jo ir "sajūta, ka aiz viņa muguras vēlas apslēpties premjers". TP sarunas laikā nav saņēmusi nekādas norādes, ka Gavaram būtu solīts piešķirt papildus līdzekļus medicīnai. TP pieļauj, ka viņam varētu trūkt politiskā aizmugures, lai to panāktu. TP jau iepriekš vairākkārt uzsvērusi, ka ar pašreizējo finansējumu nevar nodrošināt pilnvērtīgu veselības aprūpi.

Arī "Saskaņas Centrs" savu nostāju nav mainījis un sola ministru amata kandidātus neatbalstīt. Opozīcijā esošās apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas vadītājs Jakovs Pliners portālam "Delfi" sacīja, ka "diemžēl frakcija balsos pret Gavaru", jo nav mainījusi savu uzskatu, ka Veselības ministrija jāapvieno ar Labklājības ministriju. Tāpat PCTVL aizvien uzskata, ka RAPLM būtu jālikvidē, tāpēc nav gatava Staķes iecelšanu ministres amatā.

Jau ziņots, ka koalīcija pagājušajā nedēļā vienojās veselības ministra amatam virzīt "E.Gulbja Laboratorijas" līdzīpašnieku Gavaru un reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministra amatam - ZZS Saeimas deputāti, bijušo labklājības ministri Dagniju Staķi. Pret šiem kandidātiem būtisku iebildumu koalīcijas partneriem nav, un balsojums par viņiem var notikt nākamceturtdien. Tieslietu ministra amata kandidātu koalīcija vienojās nemeklēt, un šī amata pienākumus turpinās pildīt aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS).

Veselības ministra amatam esot bijuši vairāki kandidāti, taču viņu vārdus Dombrovskis nevēlējās nosaukt, pirms nebūs iegūts koalīcijas atbalsts.

Iepriekš "Pilsoniskā savienība" veselības ministra amatam izvirzīja Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes docenti Antru Sakni, kurai atbalstu paudusi arī Zaļo un zemnieku savienība. Taču pēc tikšanās ar premjeru viņas kandidatūru balsojumam Saeimā vairs nevirzīja, argumentējot, ka viņas kandidatūrai nebija Saeimas vairākuma atbalsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!