Foto: F64
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) lūdz Ģenerālprokuratūrai sniegt informāciju par likumu ievērošanu IT pētnieka Ilmāra Poikāna jeb Neo aizturēšanā un kratīšanas laikā LTV žurnālistes Ilzes Naglas mājās, portālu "Delfi" informēja premjera pārstāve Līga Krapāne.

Premjers ceturtdien nosūtīja vēstuli Ģenerālprokuratūrai, kurā lūgts sniegt informāciju par likumības ievērošanu Valsts policijas rīcībā šajos gadījumos.

Šādu iniciatīvu Dombrovskis pamato ar to, ka Valsts policijas īstenotās procesuālās darbības lietā par datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informatīvās sistēmas izraisījušas sabiedrībā plašas diskusijas. Vienlaikus saskaņā ar Prokuratūras likumu viena no prokuratūras pamatfunkcijām ir pirmstiesas izmeklēšanas darbību uzraudzīšana.

Tikmēr Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins jau vairākkārt publiski uzsvēris, ka policija ir rīkojusies likumīgi.Viņš akcentēja, ka nav šaubu par policijas darbības likumību. Voins akcentēja, ka ne mirkli nav apšaubījis Latvijas mediju brīvību un vārda brīvību un viņam nav bijis mērķa to ietekmēt. Tāpat arī nav bijis nolūka izzināt žurnālistu informācijas avotu, vēl jo vairāk tāpēc, ka tas jau iepriekš bija zināms.
Policija neizslēdz iespēju, ka LTV žurnālistes Ilzes Naglas liecinieces statuss krimināllietā par informācijas nelikumīgu iegūšanu no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) var mainīties. Policija pārbaudīs Naglas līdzdalību lietā.

Jau ziņots, ka policija otrdien VID EDS datu noplūdes lietā aizturēja Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta pētnieku Poikānu. Policija paziņoja, ka Poikāns pilnībā atzinis vainu viņam inkriminētajos noziegumos – viņu tur aizdomās par nelikumīgām darbībām ar fiziskas personas datiem un automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanas ierīcēm, ja tas izraisījis smagas sekas. Par pēdējo nodarījumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem vai ar naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām.

Par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS kļuva zināms februārī - noplūda aptuveni 7,5 miljoni dokumentu ar valsts iestāžu un uzņēmēju finanšu datiem. Virtuālā persona Neo, kas sevi dēvēja par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publiskoja šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus. Par notikušo pirmie ziņoja LTV raidījums "De facto".

Neo skaidroja, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi disciplināri sodīja vairākus Informātikas pārvaldes darbiniekus, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!