Foto: LETA
Pašreizējā prakse iekasēt radio klausīšanās nodevu ārpus ģimenes loka ir absurda un esošo kārtību ar drīzām likuma izmaiņām jāmaina, uzskata Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), portālam "Delfi" teica viņa pārstāvis Mārtiņš Panke.

Komentējot Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūras un Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) izteikumus par vēlmi iekasēt maksu par radio klausīšanos ārpus ģimenes loka, premjers norāda - lai AKKA/LAA nav akli jāseko likuma burtam, koalīcijas deputāti ir iesnieguši likumprojektu Autortiesību likuma izmaiņām.

Vienlaikus Dombrovskis cer, ka Saeimā par šo tēmu būs konstruktīva diskusija un likuma izmaiņas būs atbilstošas visu iesaistīto pušu interesēm.

Jau vēstīts, ka Nacionālās apvienības sagatavotos un koalīcijas partneru atbalstītos Autortiesību likuma grozījumiem, ka radio programmu atskaņošana nav uzskatāma par publisku izpildījumu un tā sauktā "radio klausīšanās nodeva'' nebūtu jāmaksā, paredzēts iekļaut jau šīs nedēļas Saeimas plenārsēdes darba kārtībā un nodot izvērtēšanai Saeimas komisijās.

Portāls "Delfi" jau vēstīja par gadījumu bodē "Mājas svētība", kurā ziņu skanēšanas brīdī ienāca policija. Likumsargi likumam pieejot formāli, veikalnieces sodīja ar 500 latu sodu. Pēc notikušā sašutusi bija gan sabiedrība, gan politiķi, kuri rosināja atcelt tā dēvēto "radio klausīšanās nodevu".

Savukārt Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/ Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) norādījusi, ka šīs likuma normas atcelšana būtu pretrunā ar Bernes konvenciju par autortiesībām, kuru Latvija ir parakstījusi.

Tikmēr autortiesību eksperts advokāts Mārcis Krūmiņš portālam "Delfi" norādīja, ka no Latvijas Autortiesību likumā būtu jāizslēdz tā dēvētā "radio klausīšanās nodeva" jeb "publiskā izpildījuma" definīcija, bet strīdu gadījumus būtu jāvērtē tiesām. Šādas likuma izmaiņas nebūtu pretrunā ar starptautisko Bernes konvenciju, kuru parakstījusi arī Latvija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!