Premjers Valdis Dombrovskis (JL) uzskata, ka Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča algas apmērs ir paša Rimšēviča kompetences jautājums.

Dombrovskis pirmdien LTV raidījumā "100.pants" stāstīja, ka gada sākumā, apsverot iespēju ieviest vienotu atalgojuma sistēmu valsts pārvaldē, tika vērtētas iespējas iegrožot arī Latvijas Bankas vadītāja algu, taču tobrīd no Eiropas Centrālās bankas saņemtas norādes, ka tādā veidā valdība varētu ietekmēt banku, kas neesot vēlams.

"Jautājums ir pašam Rimšēvičam, kāpēc viņš nav samazinājis sev algu," sacīja Dombrovskis, atzīstot, ka "būtu tikai normāli", ja Rimšēvičs saņemtu tikpat, cik, piemēram, Igaunijas centrālās bankas vadītājs, kas ir gandrīz uz pusi mazāk nekā patlaban saņem Rimševičs.

Rimšēvičs saņem lielāku algu nekā ASV centrālās bankas, Federālo rezervju sistēmas vadītājs Bens Bernanke.

Bernanke pagājušajā gadā algā saņēma 191 300 ASV dolārus (95 267 latus), kas veido vidēji 15 942 ASV dolārus (7 939 latus) mēnesī.

Kā liecina Rimšēviča Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskajā datubāzē pieejamā valsts amatpersonas deklarācija par 2008.gadu, Latvijas Bankas prezidents pērn algā, prēmijās, pabalstos saņēmis 126 518 latus, tātad vidēji mēnesī 10 543 latus.

Igaunijas Centrālās bankas vadītāja Andresa Lipstoka atalgojums pērn bija 111 000 Igaunijas kronu (4984 lati) mēnesī, vēsta Igaunijas laikraksts "Eesti Paevaleht".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!