Foto: DELFI
"Ja šādas preču-naudas attiecības, par kurām runā uzņēmēji, tiešām pastāv, tad tas ir gan nožēlojami, gan ļoti bīstami mūsu valsts politiskajai videi un arī pilsoniskajai sabiedrībai," portālam "Delfi" atzina premjers Valdis Dombrovskis (JL), komentējot publiski izskanējušo informāciju, ka uzņēmēji bijuši spiesti maksāt par viņiem nepieciešamu politisku lēmumu pieņemšanu.

Saeimai Satversmē piešķirtas valsts augstākā likumdevēja pilnvaras, bet, "ja negodīgi politiķi parlamentu vēlas padarīt par tirgus placi, kur par konkrētām cenām likumus pārdod kā preces", tas esot kārtējais apliecinājums atsevišķu politisko spēku izpratnei par tiesiskumu un tiesisku valsti, uzsver premjers.

"Tas nav pieļaujami, ja vien patiesi vēlamies, lai Latvija būtu demokrātiska Eiropas valsts, kurā starp sabiedrību un politiku valda savstarpēja uzticēšanās," norāda Dombrovskis.

Premjers portālam "Delfi" arī pauda nožēlu par to, šobrīd arvien klajāk iezīmējas varas un sabiedrības atsvešināšanās, "kaut vai tādēļ vien, ka daļa politisko partiju publiski saka vienu, bet dara citu – melo sabiedrībai bez jebkādiem aizspriedumiem".

Jau ziņots, ka laikraksta "Latvijas Avīze" ceturtdienas numurā norādīts, ka pastāv prakse uzņēmējiem par sev nepieciešamu lēmumu "dabūšanu cauri" maksāt politikā esošiem cilvēkiem vai grupām, piemēram, piemēram, takse par būtisku izmaiņu veikšanu nodokļu politikā esot 60 000 latu. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme-Grende savukārt portālam "Delfi" atklājusi, ka uzņēmēji kamerai stāstījuši par gadījumiem, kad ir bijuši spiesti maksāt "konkrētiem cilvēkiem, konkrētos gadījumos" par viņiem nepieciešamu politisku lēmumu pieņemšanu.

Viņa neatklāj nedz, kuri uzņēmēji maksājuši, nedz kam maksāts - nenosaucot, vai tā ir partija, politiķu grupa vai citi cilvēki un grupas - kā arī cik maksāts. Uzņēmēji paši nevēloties atklāt šādus notikumus, jo paši tajos ir iesaistīti. Taču viņa atzina, ka šāda prakse pastāv arī Rīgas domē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!