Foto: LETA
Mēnesi pēc ārkārtas 11.Saeimas vēlēšanām ilgušās sarunas par koalīcijas veidošanu bijušās sarežģītākās, kurās pašreizējam premjeram Valdim Dombrovskim (V) ir nācies piedalīties, bet pašreizējā vienošanās par koalīciju ar 56 deputātu balsīm ļaus valdības strādāt un par koalīcijas paplašināšanu premjers domās tikai, ja šis modelis "sašķobīsies".

Ceturtdien no rīta intervijā LTV raidījumam "Labrīt, Latvija!" Dombrovskis atzinos, ka šīs sarunas par valdības veidošanu bijušas sarežģītākās, kurās viņam nācies piedalīties dažādos statusos. Bet viņš norādīja, ka tagad vienošanas starp "Vienotību", Nacionālo apvienību un Zatlera reformu partiju (ZRP), kā arī sešiem no ZRP aizgājušajiem  deputātiem ir panākta un turpmākais darbs būs atkarīgs no tā, vai varēs paļauties uz visām 56 šo spēku balsīm parlamentā.

Par koalīcijas paplašināšanu Dombrovskis gatavs domāt, ja "paradīsies kaut kādas koalīcijas šķobīšanas", intervijā Latvijas Radio atzinis premjers. Viņš atgādināja, ka vēlējās piesaistīt arī Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) atbalstu, taču arī trešdien notikušajās sarunās ZRP apliecināja, ka to neatbalstīs. 

 Jau ziņots, ka prezidents trešdien pēcpusdienā nominēja premjera amatam topošās "reformu un tiesiskuma koalīcijas" virzīto Valdi Dombrovski.

Valsts prezidents iepriekš pauda uzskatu, ka uz sešu no ZRP aizgājušo deputātu balsīm  balstīt Saeimas vairākumu nevar, tāpēc no "reformu un tiesiskuma koalīcijas" veidotājiem viņš trešdien cerēja sagaidīt jaunu piedāvājumu partiju sadarbības modelim. Premjers cerēja šo modeli stiprināt ar opozīcijas balsīm, savukārt ZRP - ar daļas šķeltnieku atgriešanos. Galu galā koalīcijas veidotājiem tā arī neizdevās vienoties jaunu modeli, un viņi cerēja pārliecināt  prezidentu, ka no ZRP aizgājušais "sešinieks" atbalstīs topošo valdību.

Topošās "reformu un tiesiskuma koalīcijas" partijas - "Vienotība", Zatlera reformu partija (ZRP) un Nacionālā apvienība - otrdien pirms sarunām ar Valsts prezidentu parakstīja precizētu vienošanos par valdības veidošanu ar sešiem no ZRP aizgājušajiem deputātiem. Vienošanās paredz, ka no ZRP aizgājušais "sešinieks" savus kandidātus ministru amatiem nevirzīs, taču kopā ar "Vienotību" uzņemsies solidāru atbildību par bezpartejisko satiksmes ministru.

ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības veidotajai koalīcijai kopumā 11.Saeimā bija 56 balsis no 100. Taču svētdien par lēmumu izstāties no ZRPpaziņojuši 11.Saeimā ievēlētie Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, kuri tagad veidos neatkarīgo deputātu grupu. Olšteins skaidroja, ka deputāti nolēmuši partiju pamest valdošās "nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ". Pēc "sešinieka" aiziešanas trīs partijām ir tikai 50 balsis, ar kurām nepietiek valdības apstiprināšanai.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) otrdien žurnālistiem norādīja, ka ministru amatu kandidātu saraksts, par kuru jau iepriekš vienojusies koalīcijas veidotāji, pēc "sešinieka" iesaistīšanas nemainīsies.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!