Foto: DELFI

Pašreizējās tendences liecina, ka Latvija spēs izpildīt Māstrihtas kritērijus, piektdien Sīkragā notikušajā "Ekonomistu Apvienības 2010" konferencē sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Premjers pauda pārliecību, ka, ja Latvija spēs izpildīt Māstrihtas kritērijus, šī iespēja ir jāizmanto un jāpievienojas eirozonai, informēja valdības vadītāja preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Dombrovskis skaidroja, ka, Latvijai pievienojoties eirozonai, par vairākām pakāpēm paaugstināsies Latvijas kredītreitings, pazemināsies aizņemšanās izmaksas, tiks iegūti vairāk līdzekļi valsts budžetā, tiks uzlabota Latvijas konkurētspēja investīciju piesaistē un eksportspējā, iedzīvotājiem un uzņēmējiem tiks nodrošināta izdevīgāka kredītresursu pieejamība, samazināsies valūtas konvertācijas izmaksas, kā arī tiks pielikts punkts bažām par iespējamo lata devalvāciju.

Pēc valdības vadītāja domām, praksē Latvijas iedzīvotāji jau sen uzticas vienotajai Eiropas valūtai, par ko liecina fakts, ka vairāk nekā 80% aizņēmumu un gandrīz 45% iedzīvotāju noguldījumi ir eiro. Arī krīzes laikā, parādoties mazākajām šaubām par lata stabilitāti, iedzīvotāji savus uzkrājumus konvertēja eiro, kā arī uzņēmumi, kas importē vai eksportē, jau pašlaik aptuveni 60% darījumu veic eiro.

Vienlaikus Dombrovskis uzsvēra, ka, lai arī ekonomiski Latvijas pievienošanās eirozonai ir pamatota un izdevīga, ir svarīgi to skaidrot sabiedrībai. Iedzīvotāju viedokli par eiro ietekmējušas arī atsevišķu eirozonas valstu problēmas, tādēļ Finanšu ministrija īstenos informatīvo kampaņu, lai izskaidrotu eiro ieviešanas praktiskās priekšrocības.

Premjers norādīja: eiro ir monetārs instruments, tādēļ tas jāvērtē, balstoties uz ekonomiskiem argumentiem, nevis emocionāliem. Nozīmīga lomu šajā diskusijā būs uzņēmējiem un eksportētājiem, kuri jau šobrīd ikdienā strādā ar eiro un, ieviešot šo valūtu, saskata iespējas paplašināties un radīt jaunas darba vietas.

Kā ziņots, šī bija ikgadējā "Ekonomistu Apvienības 2010" konference, kas tiek rīkota pavasara, rudens un ziemas periodā, kad dalībnieki tiekas un diskutē par nozīmīgākajiem jautājumiem un aktualitātēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!