Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) un ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) Latvijas valdības vārdā nosūtījuši līdzjūtības vēstules Francijas premjerministram Fransuā Fijonam un ārlietu ministram Bernāram Kušnēram saistībā ar postošo vētru, kas apņēmusi Rietumeiropu un paņēmusi vairāku desmitu Francijas iedzīvotāju dzīvības.

Dombrovskis un Riekstiņš vēstulēs saviem Francijas kolēģiem pauž dziļākos līdzjūtības apliecinājumus bojāgājušo tuviniekiem un novēl drīzu atveseļošanos vētrā cietušajiem, informēja Latvijas Ārlietu ministrija.

Arī Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze saistībā ar Franciju skārušo postošo vētru nosūtījis līdzjūtības vēstules Francijas Republikas Senāta prezidentam Žerāram Laršē un Nacionālās Asamblejas prezidentam Bernāram Akoijē. Saeimas Daudze pauž visdziļāko līdzjūtību Francijas tautai un sērojošajām ģimenēm, kas vētrā zaudējušas tuviniekus, portālu "Delfi" informēja Saeimā.

Ņemot vērā, ka vētras "Ksintija" upuru skaits palielinās, Francija izsludinājusi valstī ārkārtas stāvokli.

Jau vēstīts, ka Atlantijas vētra "Sintija", kas naktī uz svētdienu sasniedza Eiropas rietumkrastu no Portugāles līdz Nīderlandei, jau prasījusi vismaz 56 cilvēku dzīvības, izraisījusi plūdus un atstājusi bez elektroenerģijas vairāk nekā miljonu mājsaimniecību. Francijā vien gājuši bojā 47 cilvēki, un notikušais oficiāli pasludināts par dabas katastrofu.
Francijas rietumu piekrasti svētdien pātagoja vēja brāzmas ar ātrumu, kas pārsniedza 40 metrus sekundē, bet Eifeļa torņa virsotnē vēja ātrums sasniedza gandrīz 49 metrus sekundē. Pie Versaļas pils izgāzti aptuveni trīsdesmit koki.

Viļņu augstums piekrastē sasniedza pat astoņus metrus, un zemākajās krasta vietās vējš bija sadzinis ūdeni tālu iekšzemē, applūdinot māju apakšstāvus un liekot cilvēkiem meklēt patvērumu uz jumtiem. Pār piekrasti lidinājās glābšanas dienestu helikopteri, lai sniegtu viņiem palīdzību.

Visvairāk cietuši zemieņu rajoni Piejūras Šarantā un Vandejā. Bangas izārdījušas krastu stiprinājumus un izgrauzušas krastus, izskalojot veselus piekrastes autoceļu posmus.

Francijas civilās aizsardzības dienesta pārstāvji izteikuši bažas, ka upuru skaits var izrādīties daudz lielāks, kad tiks pārmeklētas vētras laikā applūdušās autostāvvietas un mājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!