Foto: LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs cer, ka starptautiskā sabiedrība neiejauksies Latvijas "valodas referenduma" lietā, jo līdz Satversmes tiesas lēmumam, kā rīkoties ar 30 Saeimas deputātu iesniegto pieteikumu par tautas nobalsošanas apturēšanu un atzīšanu par neatbilstošu pamatlikumam, tas ir jāvērtē kā Latvijas iekšējais jautājums.

Komentējot bažas, ka ārzemēs referenduma apturēšanu tik īsu laiku pirms tā norises dienas varētu tulkot kā aizliegumu tautai par šo jautājumu lemt, Rinkēvičs otrdien norādīja, ka šis ir jautājums, kas būtu jāuzdod nevis Satversmes tiesai, bet gan deputātiem, kas tik vēlu konstitucionālo sūdzību iesniedza.

Ārlietu ministrs uzskata, ka valdības pārstāvjiem iespējamo ST lēmumu komentēt nebūtu labi, tomēr viņa personīgais viedoklis esot, ka labāk būtu ļaut jautājumu izlemt tautai referendumā.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V), lūgts komentēt gan savu partijas biedru parakstīto pieteikumu konstitucionālajai tiesai, gan iespējamo ārvalstu reakciju, otrdien žurnālistiem uzsvēra, ka jautājums ir jāvērtē ST, jo tas ir juridisks jautājums, vienlaikus norādot, ka "juridiska analīze bija arī pirms deputātu pieteikuma sastādīšanas".

Dombrovskis uzskata, ka Satversmes tiesas lēmumu būs jārespektē visiem – gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Jau ziņots, ka koalīciju veidojošās partijas "Vienotība", Zatlera Reformu partija (ZRP) un Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK kopīgā paziņojumā aicināja visu tautību Latvijas pilsoņus balsot pret krievu valodu kā otru valsts valodu, aktīvi piedaloties gaidāmajā referendumā par Satversmes grozījumiem. Savukārt vairāki opozīcijā esošās un pamatā krievvalodīgo atbalstītās apvienības "Saskaņas centrs" politiķi - Saeimas frakcijas līderis Jānis Urbanovičs, deputāts Nikolajs Kabanovs, Rīgas mērs Nils Ušakovs un citi - paziņojuši, ka referendumā balsos par valsts valodas statusu krievu valodai.

Referendums paredzēts 18.februāri, taču Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK ir iesniegusi Satversmes tiesā (ST) 30 deputātu parakstītu pieteikumu, lai apstrīdētu referenduma leģitimitāti, apturētu tā norisi un vērtētu tā atbilstību Satversmes "satura kodolam" un valsts iekārtas pamatprincipiem. ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris pieteikumu jau ir nodevis tiesas kolēģijai, kas lems, vai ir ierosināma lieta un uz laiku apturama referenduma norise.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!