Foto: Reuters/Scanpix
Valsts prezidents Valdis Zaters un premjers Valdis Dombrovskis (V) izsaka līdzjūtību Japānas tautai par notikušo spēcīgās zemestrīces un cunami nodarītajiem postījumiem. Savukārt Ārlietu ministrija aicina ceļotājus izvērtēt nepieciešamību doties uz cunami apdraudētajiem rajoniem.

Zatlers nosūtījis vēstuli Japānas imperatoram Akihito, kurā savā un Latvijas tautas vārdā izsaka visdziļāko līdzjūtību par notikušo spēcīgo zemestrīci un cunami visai Japānas tautai un īpaši bojāgājušo tuviniekiem. Valsts prezidents novēl dabas katastrofā ievainotajiem drīzu izveseļošanos, informēja prezidenta Preses dienests.

Arī premjers nosūtījis vēstuli Japānas premjerministram Naoto Kanam, kurā izsaka visdziļāko līdzjūtību Japānas valdībai un visiem tās iedzīvotājiem sakarā ar notikušo spēcīgo zemestrīci un cunami, kas prasījusi cilvēku upurus un lielus postījumus visā valsts teritorijā, informēja valdības Komunikācijas departaments.

Ārlietu ministrija informē ceļotājus, ka Klusā okeāna Cunami brīdinājumu centrs ir izplatījis paziņojumu par iespējamiem cunami viļņiem arī citur Japānā, kā arī Krievijas Austrumos, Taivānā, Filipīnās, Māršala salās, Mikronēzijā, Papua-Jaungvinejā, Indonēzijā un Havaju salās.

Ārlietu ministrija iesaka ceļotājiem izvērtēt ceļošanas nepieciešamību uz šiem reģioniem. Tāpat ĀM aicina ceļotājus, kuri atrodas šajos reģionos, sekot līdzi informācijai vietējos plašsaziņas līdzekļos, kā arī ievērot varas iestāžu brīdinājumus par nepieciešamību steidzami pamest pludmales zonas.

Jau ziņots, ka piektdien Japānas ziemeļaustrumu piekrastē reģistrētie 8,9 balles stiprie pazemes grūdieni ir spēcīgākie, kas novēroti Japānā kopš 1871. gada. Stihijas spēks pārspēj līdz šim upuru ziņā traģiskāko zemestrīci, kas 1923. gadā skāra Tokiju un tās apkaimi. Toreiz gāja bojā 140 000 cilvēku.

Zemestrīce notika 10 kilometru dziļumā apmēram 125 kilometrus no Japānas austrumu piekrastes un 380 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Tokijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!