Pēc laikraksta "Diena" iniciatīvas Ģenerālprokuratūra lūgusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārraugu Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti (TP) izvērtēt KNAB priekšnieka Alekseja Loskutova rīcības atbilstību biroja ētikas kodeksam, pieņemot lēmumus par savu padoto Sandru Šimkus, ar kuru viņam esot kopdzīve.
Savukārt KNAB ētikas komisija vērtēs Šimkus rīcību, ziņo laikraksts "Diena".

Lūgumu pārbaudīt, vai Aleksejs Loskutovs neatrodas interešu konfliktā, ģenerālprokuroram Jānim Maizītim lūgusi "Diena".

Loskutova vadītais KNAB ir galvenā institūcija, kas kontrolē interešu konflikta novēršanas likuma izpildi, tāpēc "Diena" uzskata, ka "tas, vai pats KNAB priekšnieks atrodas vai neatrodas interešu konfliktā, ir sabiedrībai svarīgs jautājums". Interešu konflikts rodas, valsts amatpersonai pieņemot lēmumus vai veicot darbības, kas ietekmē viņa, viņa radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses.

Tādējādi Loskutova lēmumi par Šimkus algu, prēmijām un piemaksām skar arī viņa labklājību, uzskata laikraksts. Savukārt Loskutovs un Šimkus iepriekš ir izvairījušies atbildēt uz "Dienas" jautājumiem par savām attiecībām. KNAB šefs noliedz, ka būtu pieņēmis lēmumus attiecībā pret saviem ģimenes locekļiem vai radiniekiem.

"Diena" iesniegumā prokuratūrai norādījusi, ka saskaņā ar KNAB sniegtajām ziņām šā gada pirmajā pusgadā biroja darbiniekiem izmaksātas divas prēmijas. Par pirmā ceturkšņa darba rezultātiem KNAB Korupcijas analīzes un pretdarbības metodikas izstrādes nodaļas trim darbiniekiem noteiktas prēmijas 20, 15 un 10 procentu apmērā no amatalgas, bet par otro ceturksni - 40 procentu apmērā.

Šimkus šajā nodaļā strādā par galveno speciālisti. Tā kā KNAB priekšnieka kompetencē cita starpā ir biroja amatpersonu un darbinieku apbalvošana, ir pamats uzskatīt, ka, lemjot par otrā ceturkšņa prēmiju, Loskutovs, iespējams, nonācis interešu konflikta situācijā. Proti, "Dienas" rīcībā esošā informācija un novērojumi ļauj izdarīt secinājumu, ka KNAB vadītājam ir kopdzīve ar Šimkus - par to liecina gan divu reportieru sarunas ar Loskutovu un Šimkus, gan "Dienas" žurnālistu novērojumi, kā arī ziņas par KNAB vadītāja un viņa padotās kopīgo ierašanos birojā un tā atstāšanu.

Šo informāciju ir apstiprinājuši arī KNAB darbinieki, lūdzot sevi nenorādīt kā avotus.

Ģenerālprokuratūras personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors Jānis Ilsteris atbildē "Dienai" norāda, ka kopdzīves esamība pēc Civillikuma nav uzskatama par laulību, līdz ar to Loskutovu un Šimkus nevar uzskatīt par laulātiem.

Taču Ģenerālprokuratūra norāda: ja izveidojas situācija, kad amatpersona ir personiski ieinteresēta kādu aktu izdošanā, šajā gadījumā prēmiju un piemaksu noteikšanā, tad saskaņā ar interešu konflikta likumu par šo personisko ieinteresētību būtu nekavējoties jāziņo augstāk stāvošai amatpersonai, KNAB priekšnieka gadījumā - premjeram. Pēc informācijas saņemšanas premjeram būtu strīdīgo funkciju izpilde jāuztic citai amatpersonai.

Ģenerālprokuratūra norāda, ka Loskutova rīcība premjeram būtu jāvērtē arī pēc KNAB ētikas kodeksa punktiem, kas nosaka - biroja darbinieks rīkojas taisnīgi, ievērojot personu vienlīdzību likuma priekšā un neizrādot labvēlību vai nepamatotas privilēģijas kādai no tām, ir patstāvīgs un neatkarīgs savu pienākumu izpildē, norobežojoties no personīgajām interesēm un ārējās ietekmes, kā arī ārpus darba laika izvēlas tādu uzvedības stilu, lai neradītu šaubas par objektīvu un godīgu profesionālo pienākumu veikšanu.

Ilsteris pieļauj, ka arī Šimkus pārkāpusi biroja ētikas noteikumus, tāpēc materiāli attiecībā uz viņu tika nosūtīti izvērtēšanai KNAB Ētikas komisijai.

Premjera preses sekretārs Arno Pjatkins "Dienai" apstiprināja, ka Kalvītis no Ģenerālprokuratūras saņēmis materiālus par Loskutova rīcību un tos izvērtēs. Arī KNAB preses sekretārs Andris Vitenburgs apstiprināja, ka biroja ētikas komisija ir saņēmusi prokuratūras vēstuli, taču jautājums vēl nav skatīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!