Foto: F64

Premjers Valdis Dombrovskis (V) uzskata, ka veselības aprūpes sasaiste ar nodokļu nomaksu Latvijā varētu strādāt veiksmīgi, jo līdzīga pieredze ir vairākās citās valstīs.

"Šāda pieredze ir vairākās citās valstīs, kur tas ir pietiekami sekmīgi strādājis. Šajā gadījumā sistēma, ko pārņem Latvija, ir vistuvāk Lietuvas pieredzei," intervijā aģentūrai BNS sacīja premjers.

Uz norādi, ka ne visi lietuvieši ir mierā ar to, kā šī sistēma strādā, premjers atbildēja, ka šajā gadījumā jo īpaši nodokļu nemaksātāji par to varētu arī nebūt apmierināti.

"Tas ir pilnīgi skaidrs, jo jebkurš pasākums, kurš ir vērsts uz cīņu pret ēnu ekonomiku, rada zināmu neapmierinātību," viņš teica.

Uz jautājumu, vai nodokļu nemaksāšanas problēmas tiešām jārisina veselības nozarei, premjers atbildēja, ka līdzīgs princips jau pašlaik darbojas arī sociālās apdrošināšanas sistēmā, kur sociālās apdrošināšanas pakalpojumu pieejamība tiek saistīta ar nodokļu nomaksu.

"Un es jau teicu, ka daudzās valstīs ir līdzīga pieredze arī ar veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību. Turklāt arī šeit ir paredzēta papildu iespēja, proti, iedzīvotājiem, kas vēlas saņemt šo pakalpojumu, ir vēl papildu iespēja pašiem iegādāties savā ziņā veselības apdrošināšanu, veicot brīvprātīgu maksājumu. Tas varbūt iet nedaudz prom no mērķa – cieši sasaistīt šos pakalpojumus ar nodokļu nomaksu. Šis mehānisms arī ir pārņemts no Lietuvas pieredzes," viņš paskaidroja.

Runājot par partijas biedres Ingrīdas Circenes ("Vienotība") darbu veselības ministres amatā, Dombrovskis norādīja, ka kopumā to vērtē pozitīvi. "Viņai ir pietiekami ilga pieredze šajā nozarē, tostarp arī kā veselības ministrei," pavēstīja premjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!