Foto: LETA
Premjers Valdis Dombrovskis (V) uzskata, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) šefa Normunda Vilnīša rīcība, atkārtoti atstādinot savu vietnieku Alvi Vilki uzreiz pēc premjera rīkojuma atcelt iepriekšējo atstādināšanu, "robežojas ar tiesisko nihilismu".

Tāpēc premjers aicinās arī šo Vilnīša rīcību vērtēt ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadītājai Vilnīša atbilstības amatam vērtēšanas komisijai.

Premjers norādījis, ka Vilnītis formāli viņa rīkojumu atcelt Vilkta atstādināšanu izpildīja, taču jau nākamajā dienā Vilku atstādināja atkārtoti. Premjers norādīja, ka viņš pats vairs šo Vilnīša rīkojumu neatcels, "jo mēs nesāksim šāda veida pingpongu". Līdz ar to Vilnīša vietnieks paliek atstādināts no amata.

Jau ziņots, ka Vilnītis, neskatoties uz to, ka premjers dienu iepriekš līdzīgu lēmumu atcēla, ceturtdien atkārtoti atstādinājis no amata biroja priekšnieka vietnieku Alvi Vilku. Savu lēmumu Vilnītis pamatoja, norādot, ka "Vilks arī pēc atjaunošanas darbā turpina nepildīt KNAB priekšnieka tiešos rīkojumus, kā arī neizsniedz ar PHARE projektu saistītos dokumentus, atsakās sniegt pēc būtības paskaidrojumus disciplinārlietas izmeklēšanas komisijai, tādējādi nesadarbojoties ar disciplinārlietas izmeklēšanas komisiju, kas traucē veikt objektīvu un vispusīgu lietas izmeklēšanu."

Premjera trešdien atcēla Vilnīša lēmumu par Vilka atstādināšanu, jo KNAB šefa "rīkojums uzskatāms par prettiesisku, jo konstatēta tā neatbilstība Darba likumam". Savukārt Vilnītis ceturtdien premjera lēmumu nodēvēja par "valsts izpildvaras centieniem pārņemt tiesu varas funkcijas".

7.martā uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku Vilks atstādināts no amata, lai izvērtētu viņa iespējamos pārkāpumus, nolaidīgi pildot pienākumus, iespējamu ilgstošu bezdarbību un maldinošas informācijas sniegšanu saistībā ar 2006. gadā sākto un nepabeigto PHARE programmas līdzfinansēto projektu KNAB integrētās informācijas sistēmas un lokālās datubāzes izstrādei.

Vilnītis uzskata, ka viņa vietnieks nav pildījis finanšu ministra rīkojumu, Vilnīša rīkojumus un rezolūcijas, kā arī apzināti dezinformējis premjeru par projekta virzību.

Tikmēr valdības izveidota komisija vērtē paša Vilnīša atbilstību amatam. Vilnīša vērtēšanas komisiju valdība izveidoja pēc ģenerālprokurora ierosinājuma. Ģenerālprokuratūra nekomentē, vai ierosinājuma iemesls bija saistīts ar KNAB darbinieka Jura Juraša apgalvojumiem, ka Vilnītis licis nelikumīgi noklausīties politiķu sarunas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!