Foto: F64

Pirmdien koalīcijas partneri pauduši atbalstu stingru drošības pasākumu ieviešanai, tostarp iespējai nodrošināt pakalpojumus tikai pret Covid-19 vakcinētajiem un šo slimību pārslimojušiem, pēc koalīcijas partneru sanāksmes mediju pārstāvjiem atzina veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) informēja, ka pirmdien koalīcijas partneri uzklausīja ziņojumu par situāciju slimnīcās, un patlaban vēl netika skatīti konkrēti epidemioloģiskās drošības pasākumi, tomēr par tiem tiks lemts otrdienas rītā gaidāmajā Krīzes vadības padomes sēdē.

Iespējama ārkārtējā situācija

Pavļuts pauda gandarījumu, ka koalīcijas partneri kopumā atbalstījuši nepieciešamību rīkoties izlēmīgāk un lemt par nopietnākiem drošības pasākumiem. Lai arī koalīcija nav apspriedusi konkrētus drošības pasākumus, tomēr veselības ministra ieskatā, būtu jādomā par iespēju izsludināt ārkārtējo situāciju, klātienes pakalpojumus nodrošināt tikai pret Covid-19 vakcinētajiem un šo slimību pārslimojušajiem, kā arī jānodrošina stingrāka esošo un plānoto drošības pasākumu kontrole. Pēc ministra teiktā, būtu jādomā arī par drošības pasākumu stiprināšanu un kontroli izglītības iestādēs.

"Kopumā jārēķinās, ka drošības pasākumiem ir jābūt vērstiem uz sabiedrības nevakcinētās daļas pasargāšanu no inficēšanās ar Covid-19. Tāpat ir jāpasargā slimnīcas no katastrofālas pārslodzes, kas var radīt smagas sekas kopējai sabiedrības veselībai," uzsvēra Pavļuts.

Rosina senioriem par vakcināciju piemaksāt

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) atzina, ka politiķi ir pieļāvuši kļūdu, neieviešot stingrākus epidemioloģiskās drošības pasākumus ātrāk, jo augustā drošības dienesti brīdinājuši, ka tie ir nobijušies no masu nemieriem, ko rīko cilvēki, kas iestājas pret vakcināciju.

Bordāna ieskatā, viens no risinājumiem ir vakcinācijas procesa maiņa, proti, jāatrod veids, kā vakcinēt seniorus. Ministrs norādīja, ka seniori nav pret vakcināciju, bet viņiem vakcīnas nav pieejamas. Tāpat Bordāns uzskata, ka valstij senioriem būtu jāpiemaksā par vakcināciju. Viņš atgādina, ka jau vasarā tika piedāvāts piemaksāt senioriem 20 līdz 50 eiro par vakcinēšanos.

Tāpat tieslietu ministrs uzskata, ka pienākums vakcinēties jānosaka visiem publiskajā sektorā strādājošajiem, tostarp policijā un tiesās, jo attiecībā uz publisko sektoru Ministru kabinets ir tiesīgs izdot rīkojumu.

Aicina jau tagad iekštelpās lietot sejas maskas

Ministru prezidents piekrita, ka varētu paplašināt to profesiju sarakstu, kam būtu pienākums vakcinēties. Tāpat premjers neizslēdza iespēju atgriezties pie diskusijas par vakcinācijas loterijas rīkošanu.

Vienlaikus, ņemot vērā pieaugošo saslimstību ar Covid-19, Kariņš aicināja nodarbinātos pēc iespējas veikt darba pienākumus attālināti, kā arī gan vakcinētajiem, gan nevakcinētajiem publiskās iekštelpās valkāt sejas maskas.

Pavļuts vēlas stingrākus ierobežojumus

Pirmdien mikroblogošanas vietnē "Twitter" veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pavēstīja, ka Covid-19 situācija Latvijā turpinājusi strauji pasliktināties arī nedēļas nogalē, tāpēc ekspertiem un Krīzes vadības padomes sekretariātam jāgatavo pasākumu kopums stingrāku drošības pasākumu ieviešanai.

Viņš atgādināja, ka piektdien hospitalizēto skaits pārsniedza 500, bet pirmdien jau 585. Ministrs norādīja, ka ir jāaptur nevakcinēto cilvēku saslimšana, tāpēc ar ekspertiem un Krīzes vadības padomes sekretariātu jāsagatavo lēmuma pieņemšanai pasākumu kopums, tostarp, jāvērtē ārkārtējās situācijas nepieciešamība, darbs attālināti, kā arī pakalpojumus klātienē tikai "zaļajā" režīmā.

Tāpat jāpastiprina drošības prasības izglītībā un citās jomās, kamēr slimnīcas gatavojas drūmākajiem scenārijiem, atzīmēja ministrs. Pavļuts arī norādīja, ka prasību ieviešanu vairs nevar atlikt, tā ir novēlota politiskas neizlēmības, baiļu no protestiem un nozaru interešu dēļ.

Iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) "Twitter" norādījusi, ka iekšlietu dienesti atbalstīs nepieciešamos pasākumus, lai mazinātu Covid-19 izplatību Latvijā.

Mediķi pieprasa radikālus lēmumus

Savukārt Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) paziņojumā medijiem norāda, ka gadījumā, ja tuvākajās dienās valdībā netiks pieņemti steidzami un radikāli lēmumi, veselības aprūpes sistēmas kapacitātes pārsniegšana ir tikai pāris nedēļu jautājums. Biedrība uzsver, ka novēlota valdības rīcība jau šobrīd ir pieļāvusi nekontrolētu Covid-19 izplatību sabiedrībā.

Mediķi norāda, ka valsts veselības aprūpes sistēma šobrīd strādā ar milzīgu pārslodzi un ir reāla sabrukuma priekšā, kā sekas izjutīs ne tikai ar Covid-19 slimojošie, bet potenciāli jebkurš Latvijas iedzīvotājs.

"Jāpārtrauc dzīvot ilūzijās par Covid-19 gultu un, īpaši, cilvēkresursu rezervēm Latvijas slimnīcās," uzsver biedrībās.

Epidemiologs rosina noteikt regulārus "lokdaunus"

Pie vakcinācijas projekta strādājušais epidemiologs Ņikita Trojanskis sociālajos tīklos pavēstīja, ka Covid-19 pašlaik Latvijā ir nekontrolēti izplatījies, tāpēc reizi mēnesī uz nedēļu vai ilgāk būtu jāievieš stingri "lokdauni", kas varētu turpināties līdz nākamā gada janvārim.

Eksperta skatījumā, "lokdaunu" ilgumi vēl būtu jāprecizē, bet oktobrī tas būtu jānosaka nekavējoties. Trojanskis atzīmēja, ka kopš 22. septembra ir vērojams vēsturiski vislielākais Covid-19 saslimšanas pieauguma temps, turklāt saslimstības pieaugums vērojams visās vecuma grupās.

Epidemiologs atzīmēja, ka desmit dienu laikā infekcijas izplatība sabiedrībā ir pieaugusi par aptuveni 86% jeb gandrīz dubultojusies, turklāt "zudusi jebkāda vecuma struktūra", proti, aptuveni vienāds kāpums ir visās vecuma grupās, nevis kādā atsevišķā sabiedrības daļā, tātad epidēmija Latvijā izplatoties nekontrolēti.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!