Foto: DELFI

Augstākas tiesas (AT) priekšsēdētājs Aigars Strupišs nosūtījis vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA), vēršot uzmanību uz vairākiem starptautiskajiem dokumentiem, kuri liedz izpildvarai apturēt tiesu darbu un nodrošina tiesnešu neatceļamību, neatkarīgi no vakcinēšanās vai nevakcinēšanās pret kādu slimību, pavēstīja AT pārstāve Rasma Zvejniece.

Viņa uzsvēra, ka iepriekš valdības izdotais rīkojums par obligātu darbinieku pret Covid-19 vakcināciju varētu liegt tiesnešiem, kuri nav vakcinējušies, pildīt konstitucionāla ranga amatpersonas pienākumus un varētu radīt priekšnoteikumus viņu atcelšanai.

Vēstules mērķis esot bijis iespējamu konstitucionālu problēmu novēršanai informēt Saeimas priekšsēdētāju par tiesnešu kā konstitucionāla orgāna amatpersonu statusu un garantijām, kas neatceļamības ziņā ir līdzīgas deputāta pienākumu pildīšanas neierobežotībai un neatceļamībai.

Zvejniece informēja, ka uz doto brīdi vakcinēti ir 92% AT tiesnešu, tomēr atteicās komentēt, vai Covid-19 vakcīnu ir saņēmis pats AT priekšsēdētājs Strupišs.

Iepriekš valdība lēma valstī no 11. oktobra uz trim mēnešiem izsludināt ārkārtējo situāciju, vienlaikus nosakot ierobežojumus ar mērķi palielināt vakcinācijas pret Covid-19 aptveri. Uzsvars likts uz darbu attālināti un valsts un pašvaldības iestādēs strādājošo pienākumu potēties pret Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!