Foto: Shutterstock

Līdz šim pret Covid-19 vakcinēti 962 763 jeb 94% valstī nodarbināto, otrdien valdību informēja Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvis Jānis Salmiņš.

Pēc Salmiņa stāstītā, vislielākā vakcinācijas aptvere sasniegta tādās nozarēs kā rūpniecība un tirdzniecība – virs 90%.

Turpretī salīdzinoši zemāka vakcinācijas aptvere ir būvniecības nozarē – 85%. Šajā nozarē nav vakcinējušies 10 700 nodarbināto.

Tāpat zema vakcinācijas aptvere – 81% – ir transporta un uzglabāšanas nozarē. Šajā nozarē nav vakcinējušies 14 600 strādājošo.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) informēja, ka pagājušajā nedēļā Tautsaimniecības padomē tika uzklausīti nozaru pārstāvu vērtējumi par vakcinācijas aptveri un situāciju darba tirgū pēc 15. decembra, kad stāsies spēkā prasība strādājošajiem uzrādīt Covid-19 sertifikātu pienākumu veikšanai.

Pēc Vitenberga teiktā, bažas pauda būvniecības nozare, kurā patlaban vērojams pieaugums, tomēr prasības par Covid-19 sertifikāta nepieciešamību strādājošajiem radīs darba spēka trūkumu un attiecīgi prognozējama kavēšanās ar būvdarbu pabeigšanu.

Savukārt satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) informēja par "savdabīgu problēmu" pārvadājumu jomā, proti, pārvadātājiem, kas dodas uz valstīm ārpus Eiropas Savienības (ES), ir jābūt vakcinētiem ar vakcīnām, kas nav atzītas ES.

Jau vēstīts, ka no 15. decembra visiem darbiniekiem, tostarp brīvprātīgajiem un personām ar ārpakalpojuma līgumiem, un kuri veic darba pienākumus klātienē, būs nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Savukārt tie, kas līdz 15. decembrim būs pabeiguši vakcināciju pret Covid-19, bet vēl nebūs ieguvuši sertifikātu, drīkstēs strādāt klātienē, uzrādot negatīvu Covid-19 testu.

Jau vēstīts, ka Saeima iepriekš galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu "Par pagaidu papildus prasībām Saeimas deputātu un pašvaldību domju deputātu darbam", kas paredz Saeimas un arī pašvaldību deputātiem darba veikšanai uzrādīt Covid-19 sertifikātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!