Foto: PantherMedia/Scanpix

Pret dzimumu vērsta vardarbība Latvijai katru gadu izmaksā 1,05 miljardus eiro, savā jaunākajā pētījumā secinājis Eiropas Dzimumu līdztiesības institūts (EIGE).

EIGE, kas ir neatkarīga Eiropas Savienības (ES) iestāde, norādījusi, ka vardarbība, kas tiek vērsta pret personu, pamatojoties uz tās dzimumu, dzimuma identitāti vai šīs identitātes izpausmi, ir pasaulē izplatītākais cilvēktiesību pārkāpums, kas ietekmē sabiedrību visos līmeņos neatkarīgi no vecuma, izglītības līmeņa, ienākumiem, sociālā stāvokļa vai izcelsmes vietas.

Tiek lēsts, ka vidēji ES 45% sieviešu ir pieredzējušas kādu vardarbības formu, savukārt 20-25% sieviešu ir bijušas pakļautas fiziskai vardarbībai vismaz reizi savā dzīvē. Turklāt vairāk nekā 10% sieviešu bijušas pakļautas seksuālai vardarbībai, bet 12-15% sieviešu cietušas no vardarbības ģimenē. Pēdējā minētā vardarbības veida dēļ katru dienu Eiropā mirst septiņas sievietes.

Uz dzimumu balstītā vardarbība iekļauj vardarbību tuvās attiecībās, seksuālo vardarbību, mutiskus apvainojumus, cilvēku tirdzniecību, verdzību, piespiedu laulības, sieviešu dzimumorgānu kropļošanu. EIGE norādīja, ka tā ir cieši saistīta ar nevienlīdzīgo varas sadalījumu starp vīriešiem un sievietēm, kā arī balstīta uz stereotipiskiem uzskatiem un sabiedrības ieradumiem.

EIGE savā jaunākajā pētījumā arī analizējis, cik lielas izmaksas katru gadu rada pret dzimumu vērsta vardarbība, par pamatu ņemot zaudēto ekonomisko devumu, dažādu pakalpojumu sniegšanu cietušajām personām, tostarp juridisko, veselības un sociālo pakalpojumu sniegšanu, kā arī fizisko un emocionālo ietekmi uz cietušo.

Pētījumā secināts, ka pret dzimumu vērsta vardarbība ES katru gadu izmaksā 228 miljardus eiro, savukārt Latvijā - 1,05 miljardus eiro.

EIGE veidota, lai atbalstītu un stiprinātu dzimumu līdztiesības centienus un cīnītos pret dzimumu diskrimināciju, kā arī raisītu dzimumu līdztiesības apzināšanos ES un tās dalībvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!