Foto: AP/Scanpix

Turpinoties Rietumu un Krievijas attiecību saspīlējumam saistībā ar Ukrainas konfliktu, pret Latviju vērsto Krievijas specdienestu darbību intensitātes līmenis saglabāsies augsts, teikts publiskajā pārskatā par Drošības policijas (DP) darbību pagājušā gadā.

Paredzams, ka arī šogad Latvijas amatpersonas, uzņēmēji, kā arī iedzīvotāji, kuri regulāri dodas uz Krieviju, būs pakļauti paaugstinātiem vervēšanas riskiem no šīs valsts specdienestu puses.

Pērn ārvalstu specdienesti turpināja organizēt pret Latviju vērstas aktivitātes, lai iegūtu informāciju par mūsu valsts politisko un ekonomisko situāciju, kā arī Latvijas nacionālās drošības sistēmu. 2014.gadā ārvalstu specdienestu interešu lokā bija Latvijas gatavošanās prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē, Eiropas Parlamenta (EP) un Saeimas vēlēšanas, kā arī citi nozīmīgi iekšpolitiskie, ārpolitiskie un ekonomiskie jautājumi un procesi.

DP rīcībā esošā informācija liecina, ka no ārvalstu izlūkdienestiem 2014.gadā visplašākās aktivitātes pret Latviju izvērsa Krievijas specdienesti - Federālais drošības dienests (FSB), Galvenā izlūkošanas pārvalde (GRU) un Ārējās izlūkošanas dienests (SVR). Lai gan šī tendence saglabājas jau daudzus gadus, pagājušajā gadā pret Latviju vērstās Krievijas specdienestu darbības kļuva intensīvākas un plašākas. DP vērtējumā Krievijas specdienestu aktivitāšu intensificēšanās bija saistīta ar Latvijas prezidentūru ES Padomē un Ukrainas konflikta eskalāciju.

Pārskata periodā Krievijas specdienesti turpināja koncentrēties uz informācijas iegūšanu, ietekmes pozīciju veidošanu un informatīvo operāciju organizēšanu pret Latviju. Līdzīgi kā iepriekšējos pārskata posmos, Krievijas specdienesti bija iesaistīti arī tā sauktās tautiešu politikas darbības koordinēšanā.

DP rīcībā esošā informācija liecina, ka pagājušā gada sākumā saistībā ar Ukrainas konflikta eskalāciju Krievijas specdienestu struktūras izvērsa savas aktivitātes Latvijas-Krievijas pierobežas reģionos. Krievijas specdienesti veica arī atklātas informācijas iegūšanas aktivitātes, aptaujājot Krievijā ieceļojušos Latvijas iedzīvotājus. Vienlaikus Krievijas specdienesti turpināja izrādīt interesi par informācijas iegūšanu un ietekmes aģentu vervēšanu starp mērķtiecīgi izvēlētām Latvijas iedzīvotāju grupām.

Krievijas specdienestu pastiprinātu interesi izraisa informācijas avotu un ietekmes pozīciju iegūšana valsts un pašvaldību amatpersonu vidū. Īpašu interesi izraisa valsts drošības iestāžu un tiesību aizsardzības institūciju amatpersonas, kā arī vidējā un augstākā ranga ierēdņi. Tāpat interesi izraisa informācijas avotu iegūšana Latvijas uzņēmēju vidē, Latvijas-Krievijas pārrobežu projektos iesaistītās personas.

Arī Latvijas iedzīvotāji, kuri regulāri dodas uz Krieviju, lai iegādātos akcīzes preces vai organizētu to kontrabandu, ir kaimiņvalsts interešu lokā. Interesi par šīm personām Krievijas specdienestu darbinieki izrāda ne tikai saistībā ar vēlmi iegūt interesējošo informāciju, bet arī nolūkā gūt personīgu labumu, tas ir, peļņu no kontrabandas aktivitātēm.

DP norāda, ka paaugstinātiem pretizlūkošanas riskiem ir pakļauti arī Latvijas jaunieši, kuri dodas studēt uz Krievijas izglītības iestādēm. Lai gan studiju laikā šiem jauniešiem nav piekļuves Krievijas specdienestus interesējošai informācijai, pēc studiju beigām viņi var uzsākt veiksmīgu profesionālo karjeru, kas var pavērt iespēju iegūt Krievijas specdienestus interesējošu informāciju vai ietekmēt lēmumu pieņemšanas procesus atbilstoši Krievijas interesēm.

Pagājušajā gadā pieauga arī Krievijas specdienestu izvērstās informācijas operācijas pret Latvijas valsts drošības iestādēm. Pagājušā gada nogalē Krievijas TV kanāla NTV raidījumā "Čerezvečainoje proizšestvije" tika demonstrēts sižets, kurā it kā tika atmaskots "DP iesūtītais aģents", izteikti nepatiesi apgalvojumi par Latvijas valsts drošības iestāžu darbību un izplatīti tradicionālie mīti par Latviju.

Krievijas specdienestu iesaisti informācijas operācijās pret Latviju var vērot ne tikai lielāko Krievijas plašsaziņas līdzekļu raidījumos, bet arī mazāk populāros informācijas resursos.

DP paredz, ka pret mūsu valsti vērsto Krievijas specdienestu darbību intensitāte būs paaugstināta arī 2015.gadā. To iespaidos gan Ukrainas konflikts un tā ietekme uz Krievijas un Rietumu valstu attiecību pasliktināšanos, gan Krievijas specdienestu lomas pieaugums Maskavas ģeopolitisko mērķu sasniegšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!