Foto: Publicitātes attēli
SIA "Tukums Airport" attīstītās lidostas "Jūrmala" ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) ziņojuma apstiprināšanu Engures novada domē tiesā apstrīdējuši četri pret lidostu protestējošie tukumnieki, tagad apšaubot arī Vides pārraudzības valsts biroja (VPVB) atzinumu, ko iepriekš protestētāji vērtēja pozitīvi.

Protestētāju pārstāvis Jānis Frišfelds apstiprināja, ka četri Tukuma iedzīvotāji Administratīvās rajona tiesas Jelgavas tiesu namā ir pārsūdzējuši šā gada 17.februāra Engures novada domes lēmumu "Par SIA "Tukums Airport" paredzētās darbības "Tukuma lidostas darbības paplašināšana" akceptēšanu".

"Minētais lēmums mūsu ieskatā neatbilst Eiropas Savienības (ES) un Latvijas tiesību aktu prasībām kaut vai tāpēc, ka tas ir acīmredzami nepietiekami un nepienācīgi pamatots. Nekas minētajā lēmumā neliecina par to, ka Engures novada dome vispār būtu izdarījusi kādus lietderības apsvērumus atbilstoši likuma prasībām, vispār nerunājot par to, ka šādi lietderības apsvērumu būtu izdarīti pareizi, jo, piemēram, nekas lēmuma saturā neliecina par to, ka Engures novada dome, pieņemot lēmumu, būtu vispār izdarījusi likuma "Par ietekmes uz vidi novērtējumu" 22.panta otrajā daļā minēto vispusīgo izvērtējumu," pauda Frišfelds.

Ņemot vērā, ka Engures novada dome tikai apstiprināja spēkā esošo kārtību no VPVB atzinuma par pērn iesniegto ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) ziņojumu, kas ļauj nodot ekspluatācijā uzbūvēto pasažieru termināli, un iepriekš protestētāji pauda gandarījumu par VPVB atzinumu, Frišfelds arī apstiprināja, ka tagad četrotne apstrīd arī VPVB lēmumu, un juridiski to iznāk darīt šīs pārsūdzības ietvaros, jo VPVB atzinums pats par sevi nav pārsūdzams.

Protestētāju pārstāvis skaidroja, ka lidostas "Jūrmala" termināļa ēkas nodošana ekspluatācijā nav apstrīdētā lēmuma priekšmets tieši. Tiek apstrīdēta atļauja veikt konkrēto pieteikto paredzēto darbību, proti, lietot minētās ēkas un visu lidostas jauno infrastruktūru konkrētiem mērķiem.

Ņemot vērā, ka iepriekš protestētāji pauda, ka viņi pārstāvot Tukuma iedzīvotāju intereses, vaicāts, kā tukumnieku intereses iespaido citas pašvaldības lēmums par būvi Engures novadā un kā pati būve ietekmētu tukumniekus, Frišfelds skaidroja, ka "saskaņā ar Eiropas un Latvijas tiesībām lidostas termināļa ēkas būvniecības ietekme uz vidi nav nodalāma no tās nākotnes lietošanas ietekmes uz vidi, tātad šīs ietekmes jāvērtē kopā. Tas VPVB atzinumā nav darīts. Ir pilnīgi skaidrs, ka šeit izvēlēta stratēģija, ka vērtē atrauti atsevišķu lidostas attīstības posmu ietekmi uz vidi, nevis visu lidostas attīstības projekta reāli iespējamo ietekmi".

"Tas neatbilst tiesību aktu prasībām un ir neloģiski. Vakar tika vērtēti 3000 lidojumi, šodien jau lidostas ambīcijas sniedzas līdz pat 10 000 pacelšanās-nolaišanās reizēm. Kāda garantija, ka rīt tās nebūs 25 000 reizes? Likums prasa visu ietekmi uz vidu novērtēt vienā procedūrā un par to informēt arī sabiedrību," skaidroja protestētāju pārstāvis.

Iepriekš pret lidostas paplašināšanu protestējošo Tukuma pilsētas iedzīvotāju grupas vārdā tās pārstāvis Jānis Frišfelds aģentūrai LETA komentēja, ka iebildumus cēlušo iedzīvotāju grupa esot gandarīta "par to, ka neadekvātais SIA "Tukums Airport" ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojums netika akceptēts un tukumnieku interesēm neatbilstošais lidostas darbības paplašināšanas process nu ir aizliegts," liecina arhīva informācija.

VPVB Ietekmes novērtējumu daļas vadītāja Iveta Jēgere aģentūru LETA informēja, ka, vadoties no tiesu prakses lietās, kur pārsūdzēti paredzēto darbību akcepta lēmumi likuma "Par ietekmes uz vidi novērtējumu" 21.panta izpratnē, VPVB, visticamāk, tiks pieaicināts administratīvās tiesas lietā atbildētāja pusē, tādēļ biroja ieskatā nebūtu korekti sniegt viedokli par lietu, kas atrodas tiesas izspriešanā un kur birojs varētu būt viens no lietas dalībniekiem.

"Attiecībā uz biroja izsniegto atzinumu VPVB nav pamata uzskatīt, ka atzinums būtu izdots neatbilstoši normatīvo aktu prasībām," pauda Jēgere.

Savukārt protestētājiem ir nepieņemami, ka IVN ziņojumā vienmēr konstanti norādīts, ka, piemēram, Tukuma lidostas termināļa ēkas un citas infrastruktūras izbūve nav konkrētās IVN procedūras priekšmets un ka šāds priekšmets būtībā ir tikai lidojumu skaita pieaugums. Tāpat ziņojumā neesot izsmeļoši uzskaitīti visi Engures novadā paveiktie lidostas "Jūrmala" būvdarbi un infrastruktūras uzlabošanas darbi.

"Savā atzinumā VPVB secinājis, ka no ietekmes uz vidi novērtējuma viedokļa ir pieļaujama uzbūvētās Tukuma lidostas infrastruktūras ekspluatācijas sākšana, tādējādi VPVB leģitimējusi visus Tukuma lidostas infrastruktūras izbūves darbus. Mūsu ieskatā VPVB atzinumā veiktā mākslīgā Tukuma lidostas infrastruktūras būvniecības darbu ietekmes uz vidi novērtējuma atdalīšana no šo darbu rezultāta ekspluatācijas ietekmes uz vidi novērtējuma ir tiešā pretrunā ar ES un Latvijas tiesību aktu noteikumiem," uzskata Frišfelds.

Administratīvajā rajona tiesā 23.martā ir ierosināta administratīvā lieta Jāņa Frišfelda, Ainara Pogas, Ilzes Gailes un Dagnijas Hermanes pieteikumā par Engures novada domes 17.februāra lēmuma atcelšanu, taču lietas skatīšanas laiks vēl nav ieplānots, jo laiks tiks nozīmēts pēc procesa dalībnieku rakstveida paskaidrojumu saņemšanas, uzzināja Administratīvās rajona tiesas Jelgavas tiesu namā.

Kā liecina Engures novada domes 17.februāra lēmuma saturs, dome nolēma akceptēt lidostas darbību saskaņā ar VPVB atzinumu, kas paredzēja, ka patlaban tiek saglabāta esošā situācija - lidojumu un pasažieru skaits netiek palielināts, bet tiek sākta lietot jaunā infrastruktūra. Lēmums pieņemts vienbalsīgi, piedaloties 11 deputātiem.

Kā ziņots, saistībā ar izpētes nepietiekamību lidostas "Jūrmala" IVN ziņojumā gala lēmums attiecas uz Engures novada domi, bet Tukuma novada teritorijā novirzes no prasībām nav konstatētas, pastāstīja Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans.

Viņš skaidroja, ka atbilstoši likumam "Par ietekmes uz vidi novērtējumu" to pieņem tā pašvaldība, kuras teritorijā darbība ir plānota. Konkrētajā gadījumā tā ir Engures novada dome.

"No VPVB atzinuma var secināt, ka Tukuma novada teritorijā neviens limitējošo faktoru (gaisa piesārņojuma, trokšņa) robežlielumu pārsniegums nav konstatēts. Tāpat tiek secināts, ka tikai būtiski limitējošo faktoru robežlielumu pārsniegumi atstāj ievērojamas sekas uz īpašumu kā materiālo vērtību," sacīja Tukuma mērs.

Iepriekš jau ziņots, ka pagaidām Tukuma lidostas jeb lidostas "Jūrmala" ekspluatācija SIA "Tukums Airport" būs jāturpina līdzšinējā apjomā, apturot paplašināšanās plānus, liecina VPVB atzinums par IVN ziņojumu. Iecerētā darbības paplašināšana patlaban nav pieļaujama, jo IVN ziņojumā tādām ietekmēm kā gaisa kvalitātes izmaiņas un troksnis konstatēti limitējoši faktori.

SIA "Tukums Airport" juriste Viktorija Šalajeva aģentūrai LETA skaidroja, ka saistībā ar VPVB atzinumu, kas aptur paplašināšanos, SIA "Tukums Airport" ieskatā IVN procedūras gaitā sniegtā atzinuma mērķis ir nevis aizliegt lidostai attīstīties, bet norādīt uz nepilnībām iesniegtajā ziņojumā.

"VPVB uzskata, ka daži no aprēķiniem iesniegtajā ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumā tika veikti nepareizi, tomēr speciālisti, kuri izstrādāja ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumu lidostas "Jurmala Airport" darbības paplašināšanai, tam nepiekrīt," skaidroja Šalajeva, informējot, ka patlaban tiek noskaidrota situācija un, tiklīdz būs vairāk skaidrības, SIA "Tukums Airport" veiks tālākās darbības.

"Lidostas attīstības plāni nav mainījušies, un, bez šaubām, tiks sperti visi nepieciešamie soļi, lai atrisinātu radušos situāciju, tomēr, kāda konkrēti būs SIA "Tukums Airport" tālākā rīcība, pagaidām komentēt nevaru. Viens no iespējamiem variantiem ir gatavot jaunu IVN ziņojumu, bet par to tiks lemts vēlāk," pauda uzņēmuma pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!