Foto: stock.xchng
Pret pāreju no vasaras laika uz ziemas laiku portālā "manabalss.lv" savākti 10 017 Latvijas iedzīvotāju parakstu, liecina portālā pieejamā informācija.

Vēstīts, ka iniciatīvai parakstus sāka vākt 2013. gada augustā.

Lai iniciatīvu iesniegtu Saeimā nepieciešami 10 000 parakstu.

Iniciatīvas autori aicina mainīt Latvijas laika zonu no UTC+2 (GMT+2) pret UTC+3 (GMT+3) un vienlaicīgi atcelt pulksteņa laiku pāreju divas reizes gadā. Laika zonas noteikšana ir ekskluzīvi katras valsts likumdevēja institūcijas kompetencē, un to neliedz darīt arī Eiropas Savienības (ES) direktīvas.

"Tā kā pulksteņa laika pāreja no ziemas uz vasaras un otrādi izjauc cilvēku bioloģisko ritmu, kas visvairāk ietekmē mazus bērnus, cilvēkus gados un cilvēkus ar hroniskām slimībām, tad kopumā sabiedrība iegūs mazāk nevajadzīga stresa. Latvijai ir jāmaina laika zona uz UTC+3 (GMT+3), jo pretējā gadījumā atstājot kā vienīgo laiku ziemas laiku (kas atbilst pašreizējai laika zonai UTC+2 (GMT+2)), vakaros vasaras periodā nesamērīgi agri iestātos tumsa. Turpretī, mainot Latvijas laika zonu uz UTC+3 (GMT+3), patstāvīgi atstājot pašreizējo vasaras laiku, gada tumšajā laikā, kad Latvijā ir ziema, nebūs ne vērā ņemama atšķirība, ne arī nodarīts kāds zaudējums valsts ekonomikā, līdz ar to būs vairāki ieguvumi sabiedrībai," norāda iniciatīvas autori.

Latvijā pāreja no vasaras laika notiks 25. oktobrī plkst. 4 jeb naktī no sestdienas uz svētdienu, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ.

Savukārt pāreja atkal uz vasaras laiku notiks 2016. gada 27. martā plkst. 3 jeb naktī no sestdienas uz svētdienu, pulksteņa rādītājus pagriežot par vienu stundu uz priekšu.

Patlaban pavasarī un rudenī pulksteņu rādītājus stundu uz priekšu un atpakaļ griež aptuveni 70 pasaules valstu iedzīvotāji.

Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981. gadā. Kopš 1997. gada vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas plkst. 3 līdz oktobra pēdējās svētdienas plkst. 4.

Pāreju uz vasaras laiku un atpakaļ Latvijā nosaka 2010. gada 26. oktobra Ministru kabineta noteikumi "Par pāreju uz vasaras laiku". Noteikumos minēts, ka Latvijā pāreja uz vasaras laiku notiek šādā kārtībā - marta pēdējā svētdienā plkst. 3 atbilstoši otrās joslas laikam pulksteņa rādītājus pagriež par vienu stundu uz priekšu un attiecīgi oktobra pēdējā svētdienā plkst. 4 - par vienu stundu atpakaļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!