Foto: PantherMedia/Scanpix
Pret Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesnesi Raimondu Bulu ierosināta vēl viena disciplinārlieta, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Disciplinārlieta ierosināta saistībā ar Augstākās tiesas (AT) 31.oktobra spriedumu, kurā Civillietu departaments atcēla pirmās instances tiesas spriedumu par SIA "Gvano" ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesa (ĀTAP) plāna apstiprināšanu. "Gvano" vārds iepriekš izskanējis AS "Swedbank" izplatītajā paziņojumā par ļaunprātīgām maksātnespējām.

Kā norādīja Tieslietu ministrijas (TM) preses sekretāre Līva Rancāne, TM, ievērojot Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā lēmumam par disciplinārlietas ierosināšanu un disciplinārlietas materiāliem noteikto ierobežotās pieejamības statusu, nevar apstiprināt vai noliegt disciplinārlietas ierosināšanas faktu pret kādu no tiesnešiem.

Iepriekš tieslietu ministrs disciplinārlietu pret Bulu ierosināja pēc "SEB līzinga" pieteikuma.

Tikmēr Tiesnešu disciplinārkolēģija 24.oktobrī lēma Bulam kā disciplinārsodu piemērot rājienu. Disciplinārlieta bija ierosināta pēc tieslietu ministra Gaida Bērziņa (VL-TB/LNNK) rīkojuma par Tiesnešu ētikas kodeksa normu rupju pārkāpumu, un par tiem pašiem apstākļiem ar apgabaltiesas priekšsēdētāja lēmumu ierosināta disciplinārlieta pret minēto tiesnesi par tīšu likuma pārkāpumu tiesas lietas izskatīšanā.

Bērziņš disciplinārlietu bija ierosinājis AS "Swedbank" sūdzības dēļ. Kā pastāstīja bankas pārstāvis zvērināts advokāts Indulis Balmaks, tiesnesis Buls, izskatot lietu, kurā viens no dalībniekiem ir banka, nepieņēma viņam pieteikto noraidījumu. Buls izskatījis pieteikumu par prasības nodrošinājuma atcelšanu lietā, kur atbildētājs ir "Swedbank". Kā sacīja advokāts, pats Buls ir iesūdzējis tiesā "Swedbank" par goda un cieņas aizskaršanu, no bankas prasot 14 200 eiro lielu kompensāciju.

Izskatot Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta virsprokurora protestu un citus lietai pievienotos dokumentus, AT Civillietu departaments paplašinātā sastāvā konstatēja, ka protestā norādītais "Swedbank" tiesību aizskārums ir radies divu secīgu un savstarpēji saistītu ĀTAP realizācijas rezultātā.

Proti, "Swedbank" galveno parādnieku SIA "Tērbatas biznesa centrs" un SIA "Arts Plaza" ĀTAP realizācijas rezultātā, samazinot no aizdevuma līgumiem izrietošos "Swedbank" prasījumus pret galvenajiem parādniekiem un pēc šo ĀTAP plānu izpildes uzskatot, ka ir izbeigusies "Swedbank" ķīlas tiesība uz trešajai personai - ķīlas parādniekam "Gvano" - piederošo nekustamo īpašumu.

Tāpat, kā toreiz lēmumā norādīja AT, tiesību aizskārums radies, sākot "Swedbank" ķīlas parādnieka "Gvano" ĀTAP ar galvenā parādnieka ĀTAP rezultātā samazināto "Swedbank" prasījumu pret "Gvano", par kuru atbild "Gvano" ieķīlātais īpašums - turklāt pēc galveno parādnieku ĀTAP plānu izpildes uzskatot, ka ķīlas tiesības ir izbeigušās un ka "Swedbank" vairs nav "Gvano" nodrošinātais kreditors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!