Ceturtdien pie Saeimas pulcējas apmēram pieci tūkstoši cilvēku, lai paustu protestu pret valdības stilu un valdības ierosinājumu atbrīvot no amata Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāju Alekseju Loskutovu.
Sabiedrības protests pie Saeimas. Foto.

Mītiņš sācies aptuveni pulksten 8.15 un vēl pēc šī laika no visām Vecrīgas pusēm pie Saeimas pienāca dažāda vecuma cilvēki. Pie Saeimas ieradušas arī četras policijas ekipāžas. Pie Saeimas sanākuši gan jaunieši, gan vecākā gada gājuma cilvēki, gan ģimenes ar bērniem.

Protestētāji pie Saeimas ēkas skaļi un vienoti skandēja "Nost ar Kalvīti!".

Policija izveidojusi dzīvo ķēdi pāri Jēkaba ielai, lai deputāti un Saeimas darbinieki varētu pārvietoties starp Saeimas ēku un komisijas ēku. Aizvien pieaugošais protestētāju skaits korī turpināja skandēt dažādus saukļus, tostarp "Zatler, atlaid Saeimu!", "Jaunas vēlēšanas!", "Tiesāt Šķēli!", "Pietiek melot, pietiek zagt!" un citus.

Portāla "Delfi" aptaujātie cilvēki atzina, ka par ceturtdien notiekošo akciju galvenokārt uzzinājuši no masu medijiem. Kāda kundze stāstīja, ka "šīs valdības visatļautība vairs nav izturama", tāpēc viņa nolēma arī piedalīties protestā. Savukārt kāds cits protestētājs apgalvoja, ka beidzot arī tautai jāiesaistās savas nākotnes veidošanā.

Dažiem protestētājiem rokās bija plakāti ar uzrakstiem "Tauta nepadodies!", "Kalvīti go home , game over!" (Kalvīti ej mājās, spēle ir beigusies).

Jau ziņots, ka sabiedrībā pazīstami cilvēki aicinājuši iedzīvotājus ceturtdien pulcēties pie Saeimas, lai izteiktu protestu pret valdības lēmumu atbrīvot no amata Loskutovu.

"Latvijā ir apdraudēts tiesiskums. Tātad ir apdraudēta Latvijas valsts!," teikts aicinājumā. Aicinājuma izteicēji uzskata, ka vēršoties pret KNAB vadītāju Alekseju Loskutovu, valdība pārkāpj "sarkanajai līnijai". Savtīgu politisku apsvērumu dēļ valdība grib izrēķināties ar KNAB, kas efektīvi cīnās pret tiem, kuri grib nozagt valsti un tautas labklājību, teikts izplatītajā aicinājumā. "To nedrīkst pieļaut," pārliecināti idejas autori.

Aicinājuma parakstītāji pulcēsies, lai protestētu pret valdības lēmumu, neatkarīgi no tā, kad tieši Saeimā notiks balsojums par Loskutova atbrīvošanu. Aicinājumu parakstījuši vairāki desmiti cilvēku. To starpā ir laikraksta "Diena" galvenā redaktore Sarmīte Ēlerte, žurnālists Kārlis Streips, sabiedrības par atklātību "Delna" vadītājs Roberts Putnis, režisors Alvis Hermanis, politiķe Sandra Kalniete, žurnālists Pauls Raudseps, portāla "Delfi" galvenais redaktors Ingus Bērziņš, rakstniece Nora Ikstena, žurnāliste Baiba Strautmane, Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Atis Lejiņš, žurnāliste Ilze Jaunalksne, rakstnieks Pauls Bankovskis, dzejniece un žurnāliste Anna Rancāne, Eiroparlamenta deputāts Ģirts Valdis Kristovskis, laikraksta "Diena" komentētājs Aivars Ozoliņš un citi.

Noskaties "TV24" videoreportāžu no notikuma vietas:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!