Foto: LETA
Divi "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāti - Inguna Rībena un Jānis Reirs - atzīst, ka pirmdien balsojuši pret Zatlera Reformu partijas līdera (ZRP) Valda Zatlera kandidatūru Saeimas priekšsēdētāja amatam, savukārt četri "Vienotības" deputāti nevēlējās teikt, kā nobalsojuši, trešdien vēsta laikraksts "Diena".

"Dienas" veiktajā 56 potenciālās koalīcijas deputātu aptaujā noskaidrojās - izņemot pašu Zatleru, kurš savu pozīciju nevēlējās atklāt, pārējie 49 deputāti apgalvo, ka ZRP līdera kandidatūru spīkera amatam atbalstījuši. Tiesa, kā jau ziņots, patiesībā pirmajā balsošanas kārtā eksprezidentam labvēlīgas bija 46 balsis, bet otrajā - tikai 45 balsis, kā arī attiecīgi četri un pieci biļeteni tika atzīti par nederīgiem. Tas liecina, ka kāds no koalīcijas deputātiem par savu nostāju pirmdienas Saeimas priekšsēdētāja vēlēšanās nav teicis taisnību, atzīmē "Diena".

Saeimas spīkeres amatā otrdien atkārtoti ievēlētā "Vienotības" valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa intervijā LTV trešdienas rītā atzina, ka šo divu deputātu nostāja partijai "nebija noslēpums", jo Rībena un Reirs par to informējuši frakcijas sēdē pirms balsojuma.

Viņa stāstīja, ka kopā ar premjeru Valdi Dombrovski centusies deputātus pārliecināt, ka jābalso par Zatleru, jo "mēs esam prognozējams spēks un ir svarīgi savas vienošanās pildīt", taču tas neesot izdevies.

Tomēr partija negrasās vērsties pret nepaklausīgajiem deputātiem, jo "viņi par to godīgi informēja" un "mēs cerējām, ka šīs 54 [balsis Zatlera atbalstam] tad ir".

"Vienotības" deputāts Reirs "Dienai" pamatoja, ka šādi balsojis, "pateicoties svētdienas notikumiem", kad par izstāšanos no ZRP paziņoja seši deputāti. Arī Inguna Rībena atzina, ka balsojusi pret, tomēr "Dienai" neatklāja savu motivāciju.

No "Vienotības" Saeimā ievēlētais aizsardzības ministrs Atis Pabriks un Andris Buiķis nevēlējās atklāt, kā balsojuši, jo tas bijis aizklātais balsojums. Savu nostāju pirmdienas balsojumā nevēlējās atklāt arī Ina Druviete un Aleksejs Loskutovs.

"Vienotības" frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis partijas disciplīnas problēmas komentēja, sakot, ka tajās drīzāk vainojami emocionāli un personiski iemesli, nevis kādi politiski apsvērumi. "Ar demokrātiskām metodēm atklātību slēptos balsojumos nav iespējams panākt. Vajadzētu aizklātos balsojumus padarīt par atklātiem, tad šādu problēmu nebūtu," sacīja Zaķis.

Jau vēstīts, ka pirmdienas vakarā pēc neveiksmīgā mēģinājuma Saeimas priekšsēža amatā ievēlēt ZRP līderi Valdi Zatleru, kurš iepriekš solīto 56 balsu vietā saņēma tikai 45, ZRP paziņoja, ka virzīs šim amatam Āboltiņu, savukārt SC izvirzīja savu kandidātu Klementjevu. Otrdienas rītā balsojumā uzvaru guva Āboltiņa, kura ar 51 balsi par atkārtoti kļuva par valsts otro augstāko amatpersonu.

Pirms balsojuma par Zatleru notika "reformu un tiesiskuma koalīcijas" partiju tikšanās, pēc kuras premjers Valdis Dombrovskis publiski paziņoja, ka Zatleram ir pilns koalīcijas atbalsts.

Zatlers pirmdien pauda, ka balsojums bija stabilitātes tests pirms nedēļas ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības izveidotajai "reformu un tiesiskuma koalīcijai" un rezultāts nav labs signāls koalīcijas stabilitātei. Savukārt šīs koalīcijas veidotāju izvirzītais premjera amata kandidāts, pašreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atzina, ka tas ir "diezgan nožēlojams sākums 11.Saeimai".

Zatlera kandidatūru izvirzīja Valdis Dombrovskis un Dzintars Zaķis no "Vienotības", ZRP deputāte Inese Lībiņa - Egnere, Nacionālās apvienības frakcijas vadītājs Einārs Cilinsiks un deputāts Klāvs Olšteins, kurš ar vēl pieciem ZRP deputātiem svētdien paziņoja par izstāšanos no ZRP un neatkarīgas deputātu grupas veidošanu. Olšteins skaidroja, ka deputāti nolēmuši partiju pamest valdošās "nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ".

No ZRP aizgājušie deputāti pauda gatavību atbalstīt valdības sastāvu, par kuru "reformu un tiesiskuma koalīcija" - ZRP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība - vienojās jau pagājušās nedēļas nogalē, pirms "sešinieka" aiziešanas no ZRP.Deputāti partiju pametuši tikai dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas un divas dienas pēc tam, kad "reformu un tiesiskuma koalīcija" vienojās par partiju atbildības jomu sadali un ministru amatu kandidātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!