Foto: DELFI
Lai lietderīgi izlietotu valsts iegādātās pretgripas vakcīnas, valdība otrdien lēma ļaut visiem iedzīvotājiem tās saņemt bezmaksas.

Jau ziņots, ka iespēja saņemt pretgripas vakcīnu bezmaksas tika piešķirta bērniem un cilvēkiem, kuri ir vecāki par 50 gadiem.

Lēmums paredz palielināt to cilvēku skaitu, kuri var bezmaksas saņemt vakcīnu pret gripu. Tas tiek darīts tikai līdz šīs gripas sezonas beigām (šī gada maijam) un tikai līdz brīdim, kad beigsies valsts iepirktās vakcīnas šai sezonai.

Tādējādi ikviens varēs vakcinēties ar centralizēti iepirktām pretgripas vakcīnām, kamēr vakcīnas būs pieejamas vakcinācijas iestādēs.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka periodā no septembra līdz decembrim ir izlietotas vairāk nekā 80 tūkstoši vakcīnu pret gripu.

Plašāka vakcinācija pret gripu nepieciešama, jo, pieaugot gripas un Covid-19 saslimstības rādītājiem, ir paredzams papildu slogs ārstniecības iestādēm, īpaši ģimenes ārstu praksēm.

Iepriekšējo gadu tendences rāda, ka saslimstības ar gripu pacēlums sākas janvāra vidū un ilgst līdz martam, pēc tam pakāpeniski samazinoties.

SPKC iepriekš norādīja, ka gripas vakcīnu var saņemt kopā ar vakcīnu pret Covid-19. Ja jums ir nepieciešama primārā vakcinācija vai balstvakcinācija pret Covid-19, nav nepieciešams plānot intervālu starp abām vakcīnām.

Saslimstība ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām jeb pacientu skaits, kas vērsušies ģimenes ārstu praksēs akūtu elpceļu infekciju gadījumos, šajā sezonā ir augstāks nekā iepriekšējā sezonā, norādīja SPKC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!