Foto: LETA

Pretplūdu pasākumiem Jēkabpilī, tostarp aizsargdambja stiprināšanai plāno piešķirt Eiropas Savienības (ES) finansējumu 10,7 miljonu eiro apmērā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) saskaņošanai nodevusi informatīvo ziņojumu par projektu "Plūdu risku novēršana Jēkabpilī", kurā sniegta informācija Ministru kabinetam par Jēkabpils aizsargdambja stāvokli un ar to saistītajiem riskiem pēc plūdiem 2023. gada janvārī. Ziņojumā arī lūgtt atbalstīt izvēlēto risinājumu iespējami ātrai finansējuma piesaistei Jēkabpils aizsargdambja nostiprināšanas projektam, lai mazinātu šādu katastrofas draudu atkārtošanos nākamajā ziemā-pavasarī.

VARAM ziņojumā norāda uz neatliekamiem pasākumiem, kas veicami šogad un 2024. gadā. Rosināts īstenot projektu "Plūdu risku novēršana Jēkabpilī", ko veido trīs daļas.

Ministrija rosina aizsargdambja kreisā krasta pārbūvi 5,2 kilometru garumā, tostarp nostiprināt aizsargdambi akmeņu bēruma posmā, kā arī nostiprināt hidrobetona nogāzes, tādējādi būtiski samazinot applūšanas un erozijas riskus esošajam aizsargdambim.

Tāpat VARAM rosina aizsargdambja labā krasta pārbūvi 1,2 kilometru garumā. Kā arī rosināts izveidot papildu pretplūdu zaļo infrastruktūru, kas veicinās ne tikai pienākošās ūdens plūsmas vienmērīgu aizplūšanu, bet var arī efektīvi attīrīt noteci pavadošo piesārņojumu. Līdz ar to tiek veidota kombinējoša pretplūdu infrastruktūra.

VARAM norāda, ka, realizējot projekta "Plūdu risku novēršana Jēkabpilī" visas trīs daļas, tiks samazināti applūšanas riski aptuveni 261 hektāra platībā Jēkabpils pilsētas teritorijā.

Minēto darbu aptuvenās izmaksas lēstas 12,7 miljonu eiro apmērā. 10,7 miljonus eiro plānots piesaistīt no Eiropas Reģionālā attīstības fonda, bet 1,9 miljonus eiro – no valsts budžeta.

Par VARAM priekšlikumu vēl jālemj valdībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!