Lai arī Saeimas ceturtdien pieņemtie grozījumi Krimināllikumā sagatavoti ar mērķi sodīt personas par apzinātu kaitniecību, izplatot nepatiesu informāciju par Latvijas ekonomiku, krimināltiesību eksperti pieļauj iespējamību, ka šos likuma grozījumus iespējams dažādi interpretēt, tostarp, saucot pie atbildības arī žurnālistus vai jebkuru Latvijas iedzīvotāju par sava viedokļa publisku paušanu.
Latvijas Policijas akadēmijas krimināltiesību katedras docents Andrejs Judins portālam "Delfi" sacīja, ka Latvijas valsts interesēs ir šādi grozījumi, turklāt pieņemtā likuma redakcija esot daudz labāka par sākotnēji plānoto. Tomēr Judins atzina, ka likuma panta piemērošana atkarīga no vārda "apzināti" interpretācijas.

Ja kāds žurnālists uzrakstītu rakstu, kurā pēc dziļas analīzes paustu viedokli, ka nākamgad kādā konkrētā laika periodā iespējama lata devalvācija, vai ja kāds pilsonis publiskā blogā atstāsta savu sapni, kurā viņš nosapņojis, ka kādā konkrētā datumā nākamgad varētu notikt lata devalvācija, ir iespējama situācija, ka pret šiem cilvēkiem tiek uzsākts kriminālprocess pēc jaunā panta, atzina Judins.

"Man arī ir bažas, ka daži mazizglītoti policisti to varētu interpretēt kā apzinātu kaitniecību, " sacīja Judins, atzīstot, ka šo pantu tāpat kā citus, piemēram, par zagšanu vai slepkavību varot dažādi interpretēt. "Es gan ceru, ka prokurors sapratīs, ka tur nav nozieguma sastāva, " pauda Judins, norādot, ka laika gaitā varētu izveidoties prakse šī līkuma panta interpretācijai, kas to ļaus piemērot tikai konkrētās situācijās, kur tiešām notikusi apzināta kaitniecība, nevis vienkārši viedokļa paušana.

"Tas pants nebija domāts cīņai ar medijiem, ja tā būs, tad ir jākliedz...(..) bet mēs nevaram no likuma svītrot pantus tikai tāpēc, ka tas eventuāli var ietekmēt mediju brīvību. Pants ir radīts, lai aizsargātu sabiedrības brīvību," sacīja Judins, atzīstot, ka slikti esot tas, ka šie likuma grozījumi tapuši steigā.

Arī zvērināts advokāts Saulvedis Vārpiņš portālam "Delfi" jaunos grozījumus krimināllikumā raksturoja, kā mulsinošus. Advokāts atzina, ka ir nepieciešams likumā noteikt, kā būtu sodāmas personas, kuras ļaunprātīgi izplata nepatiesas ziņas par valsts finansiālo situāciju valstī, taču šībrīža formulējums likumā ir pārāk stiepjams. "Tas izslēdz jebkādu iespēju publiskā telpā sniegt viedokli par finansiālo situāciju valstī," uzskata advokāts.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, kas paredz kriminālsodus par apzināti nepatiesu datu vai ziņu izplatīšanu mutvārdos, rakstveidā vai citādā veidā par Latvijas finanšu sistēmas stāvokli.

Par apzināti nepatiesu datu vai ziņu izplatīšanu mutvārdos, rakstveidā vai citādā veidā par Latvijas finanšu sistēmas stāvokli, varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz astoņdesmit minimālajām mēnešalgām. Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja ar to radīts būtisks kaitējums valstij vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz simts minimālajām mēnešalgām.

Par šādām pašām darbībām, ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā, varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Saeimas deputāts Miroslavs Mitrofanovs (PCTVL) ceturtdien norādīja, ka šie likuma grozījumi var apdraudēt vārda brīvību Latvijā, jo žurnālistus varēs sodīt par it kā nepatiesas informācijas izplatīšanu. PCTVL lūgs Valsts prezidentu neizsludināt likuma grozījumus.

"Delfi" jau vēstīja, ka šā gada pirmajā pusē parādījās informācija par iespējamo lata devalvāciju. Veicot izmeklēšanu, noskaidrojies, ka īsziņas ar brīdinājumu par lata devalvāciju izplatījis kāds vīrietis, kurš bijis alkohola reibumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!