Foto: DELFI
Pirmdien 19. decembrī plkst. 13.00 -16.00 Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā Rīgā, Antonijas ielā 1, prezentēs pārskatu par Latvijas iedzīvotāju reproduktīvo veselību, informē biedrības "Papardes zieds" sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Līcītis.

Pēc prezentācijas notiks ekspertu diskusija, kuras mērķis ir vērtēt Latvijas iedzīvotāju seksuālās un reproduktīvās veselības izmaiņas saistībā ar valsts demogrāfisko situāciju. Diskusijā piedalīsies sociālantropologs Klāvs Sedlenieks, demogrāfs Ilmārs Mežs, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Dace Rezeberga, psiholoģe Ieva Stokenberga, Rīgas Teikas vidusskolas pedagoģe Solvita Melne. Diskusiju vadīs biedrības "Papardes zieds" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle.

Uz pasākumu aicināti politikas veidotāji, dažādu jomu vadošie speciālisti, pašvaldību pārstāvji, pedagogi, nevalstisko organizāciju aktīvisti un citi interesenti.

Šis ir jau trešais Latvijā tapušais pārskats par reproduktīvās veselības situāciju un politiku. Iepriekšējie pārskati sagatavoti 1997. un 2003. gadā, to mērķis ir ne vien izvērtēt situāciju un apzināt jomas, kurās visvairāk vajadzīga rīcība, bet arī sniegt ieteikumus situācijas uzlabošanai. Pārskatā vērtēti jautājumi par iedzīvotāju seksuālo un reproduktīvo veselību partnerattiecībās, veselības aprūpi, jauniešu reproduktīvo veselību un izglītību, kā arī analizēta valsts reproduktīvās un seksuālās veselības politika. Dokumentā arī ir ietverti ieteikumi, kā uzlabot valsts politiku šajā jomā, piedāvājot gan instrumentus, gan indikatorus rīcības efektivitātes mērīšanai.

Pārskats sagatavots pētījuma projekta "Latvijas iedzīvotāju reproduktīvā veselība" ietvaros. Projekta īstenotājs ir biedrība "Papardes zieds", bet sadarbības partneri - Pasaules Veselības organizācija, Veselības ministrija, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!