Foto: LETA

Ja Valsts prezidenta amatu iegūs kāda no partijām, kam jau ir vadošs amats, tas varētu mainīt visu spēku samēru, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" otrdien teica esošais prezidents Andris Bērziņš.

Viņaprāt, šādas izmaiņas pašlaik nav nepieciešamas.

Šādi Bērziņš atbildēja uz jautājumu par, iespējams, jau notikušu vienošanos par nākamo Valsts prezidentu. Viņš uzsvēra, ka tas ir daudz sarežģītāks process, nekā redzams virspusēji.

Viņš gan nenoraidīja iespēju, ka vēlēšanu pirmajā kārtā apstiprināts varētu tikt NA izvirzītais kandidāts Egils Levits. Kā zināms, NA pārstāve Ināra Mūrniece atrodas vienā no trim vadošajiem amatiem - Saeimas priekšsēdētājas krēslā. "Vienotības" portfelī ir premjerministra postenis. Trešā koalīciju veidojošā partija ZZS lēmusi Valsts prezidenta amatam izvirzījusi aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa kandidatūru.

Savu lomu var nospēlēt arī slēgtā balsošana, pieļauj Bērziņš. Viņaprāt, ne visi deputāti pakļaujas sarunāšanai. Tādēļ arī pirmajā kārtā varētu tikt ievēlēts valsts prezidents.

Iepriekš "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa pieļāvusi, ka ievēlēts netiks ne Levits, ne Vējonis. Tāpat izskanējusi versija, ka pirmajā vēlēšanu kārtā prezidents netiks ievēlēts, bet otrajā kārtā politiķi nāks klajā ar līdz šim oficiāli neizvirzītu kandidatūru, piemēram, Latvijas vēstnieku NATO Māri Riekstiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!