Latvijas prezidenta institūcijai ceturtdien aprit 80 gadi. 1922.gada 14.novembrī 1.Saeima ievēlēja pirmo prezidentu Latvijas vēsturē, un prezidenta zvērestu parakstīja Jānis Čakste.
Par godu šim notikumam Latvijas Universitāte (LU) 28.novembrī rīko akadēmisko konferenci "Prezidenta loma demokrātiskas sabiedrības veidošanā". To pavēstīja LU Sociālo zinātņu fakultātes Politikas katedras docente Daina Bāra. Konferences atklāšanā LU Mazajā aulā aicināta piedalīties arī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, BNS apstiprināja prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga.

Konferencē piedalīsies jaunie sociālo, tiesību un vēstures zinātņu pētnieki, lai apspriestu prezidenta institūcijas lomu Latvijā un prezidenta institūcijas attīstības perspektīvas. Bāra norādīja, ka šāda diskusija Latvijā akadēmiskā līmenī notiks pirmo reizi. Viņa arī pauda gandarījumu, ka "jaunie LU zinātnieki sāk iesaistīties šī jautājuma risināšanā". Konferences ietvaros atklās arī Latvijas prezidenta institūcijai veltītu izstādi.

Satversme noteic, ka Valsts prezidentu uz četriem gadiem ievēlē Saeima. Prezidents pārstāv valsti starptautiski, ieceļ Latvijas un pieņem ārvalstu diplomātiskos pārstāvjus, izpilda Saeimas lēmumus par starptautisku līgumu ratificēšanu, pasludina karu. Valsts prezidents ir arī armijas augstākais vadonis.

Prezidentam ir tiesības apžēlot noziedzniekus, sasaukt un vadīt ārkārtējas Ministru kabineta sēdes, ierosināt likumu, ierosināt Saeimas atlaišanu, savukārt Saeimai ir tiesības atlaist prezidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!