Foto: AFI
Pēdējās frakciju sēdēs pirms Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīšanas termiņa sākuma gan "Saskaņas centra" (SC), gan Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas nolēma, ka savus kandidātus nevirzīs.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis portālam "Delfi" atzina, ka nevar garantēt, ka to neizdarīs individuāli deputāti, jo arī Latvijas Zaļā partija (LZP) vēl nav izlēmusi, kā rīkosies.

Vienīgais LZP pārstāvis frakcijā, kurš otrdien netikās ar Zatleru, - Rihards Eigims portālam "Delfi" apgalvoja, ka viņš nevienu kandidātu nevirzīs, taču to, kā balsos, izlems pēc tam, kad būs zināmi visi kandidāti. Ja Zatleram konkurentu nebūs, Eigims pieļauj, ka nobalsos par tagadējā prezidenta pārvēlēšanu.

Savukārt SC frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins uzsvēra, ka frakcija izlēmusi, ka "mums ir visas iespējas ieturēt pauzi". Frakcija turpinās apkopot viedokļus par Valsts prezidenta un šī amata kandidāta Valda Zatlera atbildēm uz frakcijas deputātu jautājumiem tikšanās laikā, kā arī iepazīsies ar SC vēlētāju viedokļiem no visiem reģioniem.

Agešins uzsvēra, ka SC savu kandidātu nevirzīs, bet pie jautājuma par atbalstu Zatleram atgriezīsies nākamajā nedēļā. Viņš atgādināja par SC solījumu, ka visu 29 SC deputātu lēmums būs vienots, taču neizslēdza iespēju, ka frakcija var vienoties arī to neatklāt. Viņš uzsvēra, ka SC rīkojas visgodīgāk, jo šobrīd nesola atbalstu nevienam kandidātam, un šobrīd frakcija nogaida, lai nesašaurinātu sev manevra iespējas, ja tiek izvirzīts vēl kāds kandidāts.

Agešins arī norādīja - "jo skaļāk kāds kliedz par atbalstu kādam kandidātam, jo lielāka iespēja, ka viņi šo kandidatūru izgāzīs". Viņš joprojām uzskata, ka bez SC atbalsta nevienu prezidenta amatam kandidātu ievēlēt nevar.

Jau ziņots, ka par atbalstu Zatlera pārvēlēšanai otrajam termiņam pēc prezidenta "atskaites runas" Latvijas Universitātē paziņoja apvienība "Vienotība". Vienlaikus apvienības pārstāvji Saeimas spīkere Solvita Āboliņa (V) un premjers Valdis Dombrovskis (V) medijos atzinuši, ka vēlētos, lai Zatlers tiktu virzīts kā valdošās koalīcijas kopīgs kandidāts, taču Zaļo un Zemnieku savienībā viņam nav viennozīmīga atbalsta.

100% atbalstu Zatleram solīja arī opozīcijas frakcija "Par Labu Latviju", kas arī, kamēr koalīcija vēl vērtēja un sprieda, to apsteidza un paziņoja, ka oficiāli izvirzīs Zatlera kandidatūru vasaras sākumā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās. Tiesa pēc Zatlera izteikumiem, ka valstij būtu jāpalīdz cilvēkiem, kas dibinājuši viendzimuma partnerattiecības, PLL deputāts Ainārs Šlesers paziņojis – ja prezidents teišām tā domā, Šlesers par viņu nebalsos.

Arī opozīcijā esošā Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK pauda atbalstu Zatleram.

Zatlers marta vidū paziņoja par gatavību kandidēt uz otro pilnvaru termiņu. Kandidatūras prezidenta amatam politiķiem jāiesniedz no 19. līdz 24.maijam, bet no 25.maija līdz 8.jūnijam ir jāorganizē prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!