Foto: LETA
Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas pārstāvji piektdienas rītā iesnieguši Valsts prezidenta kancelejā 38 opozīcijas deputātu parakstus referendumu likuma grozījumu apturēšanai, portālam "Delfi" pastāstīja ZZS pārstāve Dana Reizniece-Ozola.

Prezidenta pārstāvji esot apliecinājuši, ka Valsts prezidents pēc parakstu saņemšanas nevilcināšoties ar lēmumu par turpmāko rīcību.

ZZS sagaidīs prezidenta reakciju un tad lems par savu rīcību, teica Reizniece-Ozola.

Ir divi iespējamie prezidenta rīcības varianti - atdot referendumu likuma grozījumus vēlreiz atpakaļ Saeimai vai pēc deputātu parakstu saņemšanas apturēt likumprojekta izsludināšanu uz diviem mēnešiem, kuru laikā varēs vākt parakstus, lai nodotu likuma izmaiņas tautas nobalsošanai.

Jau vēstīts, ka Saeimas opozīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcija aicina Valsts prezidentu vēlreiz nodot atpakaļ Saeimā referendumu ierosināšanas likumu , lai to sadalītu un pārskatītu. Pašlaik likumprojektā "vienā lielā pakā" saliktas dažādas lietas, kas ZZS rada bažas par koalīcijas rīcību kāda slēpta mērķa vārdā.

ZZS būtu gatavi atbalstīt likumprojekta iniciatoru apmaksāto savācamo parakstu sliekšņa paaugstināšanu no pašreizējiem desmit tūkstošiem līdz 30 tūkstošiem, taču ne 50 tūkstošiem kā paredzēts pārejas periodā līdz 2015.gadam un 150 tūkstošiem parakstu - pēc 2015.gada.

Satversme nosaka, ka Valsts prezidentam likuma publicēšana ir jāaptur uz diviem mēnešiem, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa Saeimas deputātu. Šādā kārtībā apturētais likums nododams tautas nobalsošanai, ja to pieprasa ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju. Ja šo divu mēnešu laikā šāds pieprasījums neienāk, tad pēc šī termiņa beigām likums ir publicējams.

Jau ziņots, ka Saeima 26.jūlijā pieņēma likuma grozījumus, kuri reizē gan sarežģīs parakstu vākšanu, gan pakāpeniski ļaus ieviest papildu parakstīšanās mehānismus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!