Foto: LETA

Valsts prezidentam Andrim Bērziņam nav iebildumu pret partiju izvirzītajiem ministru kandidātiem, tādēļ nākamā valdība Saeimā varētu tikt apstiprināta nākamajā trešdienā, 5.novembrī, pēc tikšanās ar prezidentu žurnālistiem sacīja premjere Laimdota Straujuma ("Vienotība"), kurai uzticēts veidot arī jauno valdību.

"Mēs pārrunājām [ministru kandidātus], es nedzirdēju noraidījumus," uz jautājumu, vai prezidents pauda attieksmi pret ministru krēslu pretendentiem, teica Straujuma.

Viņa norādīja, ka šobrīd ir skaidrība par nākamās valdības sastāvu, bet līdz nākamajai nedēļai vēl turpināsies darbs pie valdības deklarācijas. "Kandidāti ir sakārtoti, strādāsim pie deklarācijas slīpēšanas līdz nākamajai nedēļai. Iespējamais datums, kad valdība varētu tikt apstiprināta, ir 5.novembris," pauda premjere.

Jau ziņots, ka trīs esošie koalīcijas partneri ir vienojušies arī jaunajā valdībā strādāt kopā - "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un Nacionālā apvienība (NA), opozīcijā atstājot "No sirds Latvijai", Latvijas Reģionu apvienību un "Saskaņu".

Prezidents partijām deva laiku līdz 29.oktobrim vienoties par amatiem nākamajā valdībā. Ministru kabinetu veidos persona, kuru uz to aicinās Valsts prezidents.

Straujuma otrdien paziņoja, ka vienošanās ir panākta. "Esam vienojušies par amatu sadalījumu," pavēstīja Straujuma, bet ministru kandidātu vārdus viņa vēl nenosauca. Saeimas ārkārtas sēde, kurā varētu notikt balsojums par jauno valdību, plānota 5.novembrī.

"Vienotībai" jaunajā valdībā būs premjera amats, finanšu, iekšlietu, satiksmes, ārlietu un izglītības ministra amati; NA - vides aizsardzības un reģionālās attīstības, tieslietu un kultūras ministra amats; ZZS - veselības, ekonomikas, labklājības, zemkopības un aizsardzības ministra amati

Raivis Dzintars (NA) atzina, ka šīs valdības izveide ir bijis kompromiss, par ko liecinot fakts, ka neviens neesot īsti apmierināts. Viņš atgādināja, ka NA uzstājusi uz Iekšlietu ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas vadīšanu.

Lai arī Straujuma ministra kandidātu vārdus vēl nenosauca jau iepriekš izskanējis, ka finanšu ministra amata kandidāts ir Jānis Reirs, iekšlietu - Rihards Kozlovskis, satiksmes - Anrijs Matīss, ārlietu - Edgars Rinkēvičs, izglītības un zinātnes ministra amatam varētu virzīt Mārīti Seili no programmas "Iespējamā misija".

ZZS pārziņā būs Veselības ministrija - šim amatam virza Gunti Belēviču, ekonomikas ministra amatam Danu Reiznieci-Ozolu, labklājības ministram - Uldi Auguli, zemkopības - Jāni Dūklavu, aizsardzības - Raimondu Vējoni.

NA saglabās kontroli pār Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, ministra amatam virzot Kasparu Gerhardu, tieslietu ministra amatam - Dzintaru Rasnaču, kultūras ministra amatam - Daci Melbārdi.

Saeimas priekšsēdētāja amatam NA virzīs Ināru Mūrnieci, bet ZZS spīkera biedram - Gundaru Daudzi. Saeimas prezidijā darbu turpināt varētu "Vienotības" pārstāve Inese Lībiņa-Egnere un "Saskaņas" deputāts Andrejs Klementjevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!