Foto: LETA
Turpmāk Latvijas Nacionālajā operā (LNO) vairs nebūs Valsts prezidenta un Ministru kabineta ložu, jo LNO nolēmusi, ka par tām turpmāk būs jāmaksā, pirmdien vēsta Latvijas Radio.

Savu ložu pagaidām saglabās Saeima, kas jau līdz šim par to ir maksājusi.

Valsts prezidenta kanceleja līgumu ar operu pārtraukusi šā gada 9. februārī. Nedaudz vēlāk lēmums neturpināt sadarbību ar operu pieņemts arī Valsts kancelejā. LNO abas iestādes informējusi, ka par ložu izmantošanu turpmāk būs jāmaksā aptuveni 56 tūkstoši eiro gadā.

"Ņemot vērā to, ka visā manas darbības laikā kopš es esmu operā, ložas, gan tā, kas saucamā prezidenta loža, gan tā saucamā Ministru prezidenta loža, ir stāvējušas tukšas un es tikai divas reizes esmu tās redzējis aizņemtas no divsimt izrādēm, opera un valde ir nolēmusi šīs vietas komercializēt," Latvijas Radio skaidro Latvijas Nacionālās operas valdes priekšsēdētājs Zigmārs Liepiņš.

Jaunu līgumu ar operu pagaidām nav noslēgusi arī Saeima, kas, atšķirībā no valdības un prezidenta, par ložu vienmēr maksājusi. Līdz marta beigām gan līgumu plānots noslēgt, taču pagaidām – tikai uz pusgadu. Tas Saeimai izmaksās vairāk nekā 27 tūkstošus eiro. Iepriekš par šādu naudu ložu varēja noīrēt uz veselu gadu, bet tagad ložas īre izmaksātu nepilnus 55 tūkstošus eiro gadā.

"Es par šo ložu esamību zinu jau gadu desmitiem – gan premjera loža, gan prezidenta loža, gan loža priekš deputātiem. Es esmu konceptuāli iestājies vienmēr pret šo lietu, jo mūsu darba samaksas līmenis ir tik augsts, ka mēs varētu atļauties ne tikai nopirkt biļetes, bet arī sponsorēt. Un tas neliecina par cilvēka kulturālumu, ja ejam uz pasākumiem tikai tad, kad tie ir par velti un vēl spļaujam ārā kā niķīgs bērns," saka opozīcijā esošās Latvijas Reģionu apvienības deputāts Mārtiņš Šics, kurš pats Saeimas ložu nekad neesot izmantojis.

Savukārt "Vienotības" deputāts Atis Lejiņš pats gluži nesen pārliecinājies, ka loža operā Saeimai var noderēt: "Nupat izmantoju ar sievu un es jums pateikšu, kā tas bija. Paldies Dievam, ka mums ir loža. Pieņemšanā "Ziemeļblāzmā" man pienāk bijušais Maltas ārlietu ministrs. Prasu: "Kāpēc jūs tik bēdīgs?" Un viņš man stāsta, ka nav varējis nopirkt biļetes uz operu. Bet viņš ir tāds nedaudz "pasists" uz to lietu. Tad es viņam teicu: "Mierīgi! Jūs esat atnācis pie pareizā cilvēka!" Nākamajā dienā es aizgāju pie meitenēm, viņas sazinājās un noskaidroja, ka mums ir četras vietas ložā. Jūs nevarat iedomāties, kas bija nākamajā dienā. Viņš bija stāvā sajūsmā un tagad mums ir viens draugs uz visu mūžu Maltā…"

Latvijas Radio skaidro, ka loža biežāk tiekot izmantota, uzņemot ārvalstu viesus. Par to rūpējas Saeimas Protokola nodaļa. Savukārt deputātiem un Saeimas darbiniekiem loža ir pieejama, kad tā nav nepieciešama ārvalstu viesiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!