Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga aicina vēlētājus sekot līdzi notikumiem valstī, lai rudenī Saeimas vēlēšanās varētu sniegt savu vērtējumu par politiskajiem procesiem.
Valsts vadītāja piektdien intervijā Latvijas Radio atgādināja, ka demokrātiskā sabiedrībā vēlētāji ir pēdējais arbitrs, kas nosaka turpmāko valsts politisko attīstību.

"Ceru, ka vēlētāji seko līdzi notikumiem visa gada garumā un katru gadu no jauna, nemitīgi savus viedokļus pārvērtējot un vadoties no rezultātiem un notikumiem," sacīja prezidente. Viņa pauda cerību, ka vēlētāji Latvijā nav "ieprogrammēti uz mūžu mūžiem uzticīgi vienai partijai".

Pēc publiskotajiem telefonsarunu ierakstiem saistībā ar Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļošanas lietu Vīķe-Freiberga nav pārliecināta, ka šī informācija mainījusi politiķu izpratni par morāles un ētikas normām.

"Nedomāju, ka politikā iesaistītie, noskatījušies veselu rindu televīzijas raidījumu, būtu jaunpiedzimuši kristieši, no jauna atdzimuši, pārdzimuši, pārkristīsies, pārsvētīsies, aizies baznīcā un cerēs, ka kļūs citādi," pauda valsts vadītāja.

Viņa uzskata, ka tiem politiķiem, kuriem bijusi izpratne par morāli un likumību, tā arī saglabāsies, bet tiem, kuriem šādas izpratnes nav bijis, tā pēc televīzijas pārraidēm nebūs radusies.

Kā pozitīvu faktu Vīķe-Freiberga minēja rudenī gaidāmās Saeimas vēlēšanas, kad vēlētājiem būs iespēja izteikt savu vērtējumu. Prezidente uzskata, ka tagad ir īstais laiks, lai vēlētāji partijām, kas iepazīstinās ar deputātu kandidātu sarakstiem, prasītu no ikviena tajos iekļautā pretendenta apliecināt tautas priekšā, kādus morāles un ētikas standartus viņš ir gatavs ievērot ievēlēšanas gadījumā.

Prezidente kā vēlētāja nemitīgi pārvērtē savu attieksmi pret politiskajām norisēm valstī, tāpēc viņa cer, ka arī citi pilsoņi regulāri seko līdzi notikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!