Latvijas vārds pasaulē ir jāpopularizē, jo ārvalstnieku zināšanas par Latviju ir niecīgas, lielākoties viņi par Latviju zina to, kas mācīts skolās, bet tajā laikā skolu grāmatās Latvija kopā ar citām anektētajām kaimiņvalstīm atgādināja lielu rozā traipu.
To šodien foruma "Valsts un pilsētas tēla veidošana un mārketings" atklāšanā sacīja Valsts prezidente Vaira Vīķe Freiberga. Šodien Rīgā sākas divu dienu starptautisks forums, kurā piedalīsies pasaulē atzīti tēlu veidotāji jeb brendinga eksperti, un 250 - 300 dalībnieki no dažādām valstīm.

Pēc Vīķes-Freibergas teiktā, uz zināšanām par valsti balstās arī veiksmīga starptautiskā biznesa veidošana. "Arī mans pienākums ir prezentēt Latviju ārvalstu politiķiem, un es runāju attiecīgā tonī un manierē. Savukārt uzņēmēji dodas uz ārvalstīm un runā pavisam citā tonī un citai auditorijai, bet galvenais tomēr ir zināt, kas ir mērķa auditorija, kam mēs prezentējam mūsu valsti, lai iegūtu veiksmīgu rezultātu," sacīja prezidente.

Foruma atklāšanā prezidente sniedza ieskatu Latvijas vēsturē, kā arī piedāvāja iejusties citu valstu pārstāvju vietā, lai uzzinātu, cik daudz šie cilvēki zina par Latviju. "Ja es jūs palūgtu pāris minūšu laikā uz papīra lapas uzrakstīt visu, ko jūs zināt par Paragvaju vai Zimbabvi, tad mēs redzētu rezultātu, cik daudz apmēram mēs esam zināmi ārpus Eiropas," norādīja Vīķe-Freiberga.

Latvijas izaugsmes mērķus ir noteikusi vēlme iestāties Eiropas Savienībā un NATO, norādīja Vīķe-Freiberga, paužot prieku par prognozējamo uzaicinājumu dalībai NATO tuvākajās dienās. "Ja arī kāds pasaules iedzīvotājs nezinās, kas ir Latvija, viņš zinās, kas ir Eiropas Savienība vai NATO, un, ja viņš dosies uz Latviju, tad viņam būs priekšstats uz kāda tipa valsti viņš dodas," teica prezidente.

Valsts prezidente norādīja, ka citas valstis, kurās ir apmēram 20 miljoni iedzīvotāju, iegūst lielāku atpazīstamību nekā valsts, kurā ir 2,3 miljoni iedzīvotāji, tādēļ ir svarīga spēcīga ārpolitika. "Esmu pārliecināta, ka Latvija ar laiku iegūs tādu statusu pasaulē, ka cilvēki man nejautās, kā tad pie jums tur Igaunijā klājas, bet man pastāstīs, ko viņi ir dzirdējuši, kas Latvijā nesen ir noticis," uzsvēra Vīķe-Freiberga.

Valsts prezidente arī uzsvēra interneta nozīmi valstu prezentēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!