Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freigerga atbalsta Latvijas Ģenerālprokuratūras iniciatīvu tuvākajā laikā sasaukt uz kopīgu sanāksmi Latvijas, ASV, Kanādas, Austrālijas, Vācijas, Lielbritānijas un Izraēlas prokurorus, kas strādājuši Konrāda Kalēja lietā.
Šādas sanāksmes nolūks būtu kopīgiem spēkiem censties noskaidrot lietas pašreizējo stāvokli un risināšanas iespējas.

Vīķe - Freiberga aicina minētās valstis uz sadarbību un atbalstu Latvijas iniciatīvai.

"Valsts prezidente nosoda kara noziegumus, noziegumus pret cilvēci, genocīdu pret ebreju tautu Otrā pasaules kara laikā. Valsts prezidente nosoda visas personas, kas nacistiskās Vācijas okupācijas režīma pakļautībā izdarīja šos noziegumus, neatkarīgi no piederības vācu, latviešu vai citai tautībai," sacīts Vīķes - Freibergas paziņojumā presei.

Viņa uzsvērusi, ka noziegumiem pret cilvēci nav noilguma. Ja ir pierādījumi par konkrētu personu piedalīšanos šajos noziegumos un ja tās nav saņēmušas sodu, Latvijas tiesībsargājošo iestāžu pienākums ir saukt šīs personas pie kriminālatbildības.

BNS jau ziņoja, ka trešdien Valsts prezidentes vadībā notika kārtējā Nacionālās drošības padomes sēde ar Augstākās tiesas un Ģenerālprokuratūras pārstāvju piedalīšanos. Padomē apspriesti jautājumi, kas saistīti ar kara noziegumu, noziegumu pret cilvēci un genocīda izmeklēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!