Piedaloties Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, aizsardzības ministram Ģirtam Valdim Kristovskim un armijas vadībai, piektdien Rēzeknes rajona Audriņu pagastā oficiāli atklāts tālas darbības trīsdimensiju radars "TPS-117".
Svinīgajā atklāšanas ceremonijā piedalījās arī ASV militārais atašejs Latvijā majors Metjū Āns (Matthew J. Ans), NBS komandieris Gaidis Andrejs Zeibots, vietējo pašvaldību vadība un radara ražotāju - ASV kompānijas "Lockheed Martin" - pārstāvji.

Prezidente, svinīgi atklājot radaru, sacīja, ka "šodien tiek atklāts objekts, kam ir nozīmīga vieta Latvijas drošības garantēšanā". Viņa atzīmēja, ka tas ir ne tikai militārs objekts gaisa telpas drošībai, bet kalpo arī civiliem mērķiem. "Kopš neatkarības atgūšanas Latvijai ir pienākums rūpēties par savu teritoriālo integritāti un suverenitātes saglabāšanu. Mēs ar saviem aizsardzības plāniem iekļaujamies NATO kopējās drošības sistēmās, un alianses ietvaros esam gatavi dot savu ieguldījumu, kā šajā gadījumā ar objektu, kas domāts gaisa telpas kontrolei," sacīja prezidente.

Vīķe-Freiberga minēja, ka aizsardzības vajadzībām Latvija ir gatava ieguldīt tos līdzekļus, kas ir nepieciešami, taču proporcionāli valsts lielumam un iespējām. Viņa sacīja, ka objekta atklāšana Audriņos ir liels ieguldījums, taču pretī saņem arī lielu ieguvumu, jo šis objekts kalpo Latvijas un visa reģiona drošībai. "Ja droša būs Latvija, droši būs Audriņu iedzīvotāji un ikviens Latvijā," teica prezidente.

Viņa atgādināja, ka Audriņu ciema vārds ir ierakstīts vēsturē ar traģiskajiem Otrā pasaules kara notikumiem. "Tagad mēs vēlamies gādāt par tādu pasauli, kurā šādiem notikumiem nebūs iespējams atkārtoties," prezidente norādīja.

Uzrunu teica arī Kristovskis. Viņš uzsvēra, ka radars ir kārtējais pieturas punkts uz to mērķi, kuru Latvija izvirzīja pirms vairāk nekā 10 gadiem - iestāja NATO un Eiropas Savienībā.

"Taču tas uzliek mums par pienākumu rūpēties par savas valsts iedzīvotājiem kolektīvās drošības ietvaros.. Mēs apzināmies, ka nevaram būt līdzvērtīgi citām NATO dalībvalstīm visās bruņojuma jomās, taču tajās, kas mums ir par spēkam, mēs darām to pēc labākās sirdsapziņas," sacīja Kristovskis.

Savukārt divas Audriņu iedzīvotājas, kuras arī bija ielūgtas uz svinīgo pasākumu, žurnālistiem pauda atšķirīgus viedokļus par lokatoru. Konstancija Zīmele atzina, ka ir ļoti pateicīga prezidentei un valdībai par to, ka tā rūpējas par savas valsts un sevišķi Latgales iedzīvotāju drošību. Savukārt Antoņina Nikolajeva pauda bažas par lokatora ietekmi uz iedzīvotāju veselību un iespējamām vides problēmām. Tāpat viņā uzsvēra, ka vēl līdz šim nav veiktas solītās iedzīvotāju veselības pārbaudes, kā arī to, ka nevienam vietējam iedzīvotājam nav piedāvāts darbs, kā tas bijis solīts.

Pēc lokatora atklāšanas prezidente sarunā ar žurnālistiem noraidīja izskanējušās Krievijas bažas par "radara ļoti tuvo attālumu līdz robežai". "Kamēr vien starp mūsu valstīm pastāvēs saspīlētas attiecības, lokators kalpos kā papildu drošības ķīla šo attiecību turpmākai sabojāšanai," viņa sacīja.

Radars sācis darbu un jau iekļāvies Baltijas valstu gaisa telpas novērošanas sistēmā "Baltnet". Līdz ar to pašlaik Latvijas gaisa telpa tiek pilnībā kontrolēta. "Baltnet" sistēmā darbojas arī oktobra vidū Ventspils lidlaukā atklātais divdimensiju radars "ASR-7" un trešais, vēl no PSRS armijas mantotais radars, kas atrodas Lielvārdē.

ASV ražotais 8 miljonus latu vērtais trīsdimensiju radars "TPS-117" atrodas Rēzeknes lidlaukā Audriņu pagasta teritorijā. Tas ļaus kontrolēt gaisa telpu 450 kilometru rādiusā un 30 kilometru augstumā.

Audriņus par piemērotāko vietu radara uzstādīšanai atzina NATO ekspertu grupa. Valdība radaru nolēma iegādāties 2001.gada nogalē, un iecere to uzstādīt Audriņos izraisīja asus Rēzeknes rajona iedzīvotāju protestus - pret radara uzstādīšanu savākti apmēram 20 000 parakstu. Valdība piešķīrusi 100 tūkstošus latu Audriņu apkārtnes iedzīvotāju veselības pārbaužu projektam.

Identisks radars Audriņos uzstādītajam šogad jau sācis darboties Igaunijā.

"Baltnet" ir NATO standartiem atbilstoša gaisa telpas novērošanas sistēma, kas nodrošina gaisa telpas suverenitāti un sadarbību starp Baltijas valstu civilajām un militārajām institūcijām militārajā jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!