Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga jau tuvākajā laikā nosūtīs vēstuli Eiropas Komisijas prezidentam Romano Prodi, kurā skaidros situāciju lauksaimniecībā Latvijā, informēja prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga.
Par to prezidente nolēmusi pēc tikšanās ar Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvjiem, kurā pārrunāta integrācijas Eiropas Savienībā (ES) ietekme uz lauksaimniecības nozari, aktualitātes lauksaimniecībā un lauku attīstībā, kā arī tautsaimniecības nozares problēmas un LOSP darbība.

Prezidente arī uzskata par nepieciešamu vienoties ar ES par principiem, kas lauksaimniecības sfērā ir būtiski Latvijai kā nākamajai savienības dalībvalstij attiecībās ar ES.

Vīķe-Freiberga pilnībā piekritusi, ka sarunās ar ES institūcijām ir būtiski panākt tādu kvotu apjomu valstij, kas garantētu iespējas ražot vismaz tik, cik nepieciešams pašu iedzīvotāju vajadzībām.

Prezidente atzinusi, ka valstij jābūt aktīvai lomai, meklējot alternatīvas lauku attīstībai, tajā skaitā veicinot nelauksaimniecisko uzņēmējdarbību laukos. Sevišķi svarīgi tas ir apstākļos, kad arvien sarūk šajā tautsaimniecības nozarē nodarbināto cilvēku skaits, un vienlaikus ir jārisina bezdarba problēmas.

Vīķe-Freiberga norādījusi uz pozitīvo Īrijas piemēru līdzīgu problēmu risināšanā, kurā veiksmīgi izdevās pārvarēt lauksaimniecības atpalicību, nodrošinot lauku iedzīvotāju izglītības iespējas, atradinot no dzeršanas u.c.

Savukārt lauksaimnieki atzina, ka tikšanās ar prezidenti un citiem Latvijas interešu aizstāvjiem veicinās gan lauku sabiedrības informētības pieaugumu Eiropas Savienības jautājumos, gan lauksaimnieku plašāku iesaistīšanos sabiedriskajās aktivitātēs un lēmumu pieņemšanas procesā.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomē ir 43 dalīborganizāciju pārstāvji. LOSP norāda, ka sadarbības padomes dalīborganizāciju darbība aptver visu Latviju un visas lauksaimniecības nozares. Organizācijās ir apvienojušies aktīvākie lauksaimnieciskās produkcijas ražotāji, pārstrādātāji un lauku iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!